Vissa helger startar vi dagen med scones. Vi brukar göra lite olika varianter, ibland naturella, ibland med olika frön och ibland med riven ost i. Det allra bästa är dock när vi blandar både ock. I detta recept finns både frön och ost och degen räcker till två stora runda scones.
Ingredienser
6 dl vetemjöl
2,2 dl mjölk
2-3 msk pumpafrön
2-3 msk solrosfrön
75 gr smör
0,75 tsk salt
3 tsk bakpulver
1 dl finriven prästost eller parmesan
Ingredienser kanelsmör
50 g smör
1-2 msk honung
1-2 tsk kanel
Gör så här: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Klicka därefter i smöret i små bitar och knåda ihop det till en deg. Häll i den rivna osten och mjölk och arbeta ihop degen så att den blir smidig. Tillsätt pumpafrön och solroskärnor och jobba in dem i degen. Dela degen i två delar och tryck ut dem till 10 cm stora cirklar. Skär några tvärsnitt över ytan ca 0,5 cm djupa och pudra lite mjöl ovanpå. Grädda dem i mitten av ugnen på 250 grader i mellan 10- 15 minuter. Blanda ihop smör, honung och kanel och låt det stå i kylskåpet tills det stelnar.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar