Nässelvatten utan stank?

Fermentera nässelvatten så att man slipper stanken! Funkar det?

Vi träffade på Katja från Pungpinans koloni när vi besökte stadsodlarfestivalen 2015.
Hon stack fram en liten burk med nässelvatten och bad mig dofta i burken.

Vanligtvis luktar nässelvatten värst av alla gödselvatten men det här luktade i princip ingenting! Hon berättade att det var fermenterat med samma slags mikroorganismer som man använder när man bokashikomposterar. Så härom dagen  begav sig jag och småodlarna ut längs åkerkanten och skördade ‪‎åkerfräken‬ och ‪‎nässlor‬ och testar att fermentera vårt nässel- och åkerfräken vatten ( vi blandar alltid hälften av varje).Vi använde ett par kilo grönt och ca 50 liter vatten, 2 dl microferm ( det som kallas EMA) och 2dl rörsockermelass och la på ett lock. Nu ska det stå i några veckor innan det är dags att gödselvattna grönsaksodlingen i ‪skogsträdgården.

Återkommer!

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

3 svar till ”Nässelvatten utan stank?”

  1. Hur gick försöket med fermenteringen av nässelvatten?

  2. Ja, hur gick det? Är jättenyfiken…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *