Din varukorg är för närvarande tom!
Serieodla på friland och pallkrage
Serieodling, vad är det? Det är helt enkelt vår benämning av att odla flera serier av grödor på ett och samma ställe under samma säsong. Jag ska förklara lite närmare hur jag tänker.
Grödor har olika lång utvecklingstid. För vissa tar det lång tid från frö till skörd som tex brysselkål och olika huvudkål. För andra tar det kort tid från sådd till skörd. De med kort utvecklingstid som sallat, spenat, rädisor och rucola kan man så lite i taget mellan vår och höst så att skördeklara plantors plats ger plats åt nya som kan skördas i framtiden. Men man kan också planera för lite rustika och långsammare grödor där resp sort är skapligt snabb så att man kan odla minst två olika grödor på samma plats under samma odlingssäsong. På en del fröfirmors sortbeskrivning av grönsaker står det hur lång tid det tar för en gröda från frö till skörd.
I år har vi odlat vintersallat, vitlök och övervintrat kål i en av de större odlingsbäddarna. När vintersallaten var skördad såddes morötter på samma plats. När all kål var borttagen och uppäten i maj planterades försådda plantor av purjolök och rotselleri. Efter vitlöksskörden i slutet av juli såddes rädisor och koriander. På ett annat ställe hade vi tidig potatis som efter skörd i juli gav plats till förkultiverad grönkål.

Sommarsådda plantor, en del får bo i kruka i växthuset men sallaten Bronze arrowhead till höger ska planteras under september där potatisen tidigare växte.
De snabbaste växterna brukar funka bra att så på plats, medan de som tar lite längre tid på sig behöv-er förkultiveras. För den vane serieodlaren drivs plantor upp i precis rätt tid, så att de kan planteras ut när annat just har skördats. Vid några tillfällen har vi lyckats med att odla och skörda tre grödor efter varandra på samma plats.
När man serieodlar behöver man vara extra noga med två saker. Det ena är att man ska undvika att odla samma grödor efter varandra för att förhindra sjukdomar. Har du skördat tidiga morötter, ska du alltså inte så ett nytt gäng morötter på samma plats, utan välja en annan slags grönsak. Det andra man behöver tänka på är näringen i jorden. Grödan som precis skördats har sugit i sig en mängd näringsämnen ur jorden och om en ny gröda ska växa där behövs tillskott på näring/ gödsel innan nästa sådd eller plantering.

För er som vill producera så mycket mat som möjligt och eller har begränsat med odlingsplats kan det här bli en odlingsteknik man inte kan klara sig utan när man väl börjat praktisera den, dessutom är det ju kul att hålla igång odlandet och så att säga sudda ut tankarna att frösådd hör våren till.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar