Sätta vitlök, mest för vårvitlökens skull

För varje år sätter vi mer och mer vitlök. Under höst, vinter och vår använder vi den lagrade vitlöken som smaksättning i vår matlagning. Under sommaren äter vi den färska vitlöken. Det har kommit att bli vår mest uppskattade vår- och sommarprimör. När de nedsatta klyftorna börjat gro och utveckla lång blast tar vi upp dem och äter färska i sallad eller så fräser vi vitlöken i panna och serverar som ett lyxigt tillbehör.

Förra året finhackade vi den unga vitlöken och dess späda blast, torkade och sparade i glasburkar. En fantastisk krydda när man steker nudlar i soja, till asiatiska måltider.

Det är med tanke på den tidiga vitlöken, vi sätter mer och mer vitlök för varje år. Vi vill helt enkelt kunna skörda ett knippe minivitlökar var och varannan dag eller ett helt fång för att kunna torka.

Vitlöken som blir kvar i landen sparas på traditionellt vis och tas upp i slutet av juli eller i början av augusti.

När är det dags att sätta vitlöken? Tiden för plantering varierar från år till år och var i landet man befinner sig. Vi brukar vänta så länge som möjligt så att vitlöken inte hinner titta upp nu på hösten, men det har hänt flera gångar att vi sett miniblast i jorden innan eller under vintern. Vad vi märkt kan tydligen vitlöken ändå klara sig, men för säkerhetsskull vill vi ändå försöka undvika att de tittar upp.

Om tjäle bildats när man vill plantera, kan om man inte orkar att hacka bort frysskorpan, lägga vitlöksklyftorna ovanpå jorden och därefter strö över jord. Det förutsätter att man har jord som är frostfri. Vi brukar ta för vana att gräva upp några hinkar jord från våra friland, förvara dem frostfritt för att kunna använda vid behov till höstsådder, men fram för allt till våra vintersådder.

Se i filmklippet hur vi gör när vi sätter vitlöken.

Johannes Wätterbäck

 


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *