Vanligtvis brukar vi kunna behålla en hel del huvudkål ute i odlingarna ända fram till i slutet av januari och skörda fina huvuden trots minusgrader. Det här året blev det inte så och mitt i sorgen av att flera huvuden fick kastas är jag ändå glad över att jag lärt mig något nytt. Nu vet jag med 100% säkerhet att spetskålen kalibos inte gillar att chockfrysas.
När kylan skördar kålen!
I slutet av november 2018 blev det riktigt kallt ett par dagar. Kylan klappade till och gick från ca + 5 grader ner till -15 på bara en natt. Sedan höll extremkylan i sig ett par dagar. Det klarade dessvärre inte våra kålhuvuden, det blev adjö! En del huvuden kapsejsade och förlorade all stuns när kylan släppte, de hängde liksom på halv stång. Andra som till synes såg intakta ut på ytan var helt förstörda inuti, som huvudet på första bilden längst upp. Just denna död inuti har jag aldrig varit med om tidigare.
Fantastisk som färsk
Det är så här man vill att spetskålen ska se ut, även en bit in på det nya året och oftast fungerar det ganska bra även om ett och annat huvud inte klarar den kalla årstiden. Få huvudkålsorter är så vackra som spetskålen kalibos. Kalibos är en mild och knaprig spetskål som passar till allt du vill ha kål till och på grund av dess milda kålsmak gör den sig väldigt fin som färsk i olika sallader både som solitär eller tillsammans med några andra hemodlade kompisar. Vill du vara säker på att kålen du lämnar kvar inte dör frysdöden? Då är det Savoykål du ska odla, den klarar nästan det mesta. Mer om det vid ett senare tillfälle
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar