Din varukorg är för närvarande tom!
När kylan tar kålen

Vanligtvis brukar vi kunna behålla en hel del huvudkål ute i odlingarna ända fram till i slutet av januari och skörda fina huvuden trots minusgrader. Det här året blev det inte så och mitt i sorgen av att flera huvuden fick kastas är jag ändå glad över att jag lärt mig något nytt. Nu vet jag med 100% säkerhet att spetskålen kalibos inte gillar att chockfrysas.
När kylan skördar kålen!
I slutet av november 2018 blev det riktigt kallt ett par dagar. Kylan klappade till och gick från ca + 5 grader ner till -15 på bara en natt. Sedan höll extremkylan i sig ett par dagar. Det klarade dessvärre inte våra kålhuvuden, det blev adjö! En del huvuden kapsejsade och förlorade all stuns när kylan släppte, de hängde liksom på halv stång. Andra som till synes såg intakta ut på ytan var helt förstörda inuti, som huvudet på första bilden längst upp. Just denna död inuti har jag aldrig varit med om tidigare.

Fantastisk som färsk
Det är så här man vill att spetskålen ska se ut, även en bit in på det nya året och oftast fungerar det ganska bra även om ett och annat huvud inte klarar den kalla årstiden. Få huvudkålsorter är så vackra som spetskålen kalibos. Kalibos är en mild och knaprig spetskål som passar till allt du vill ha kål till och på grund av dess milda kålsmak gör den sig väldigt fin som färsk i olika sallader både som solitär eller tillsammans med några andra hemodlade kompisar. Vill du vara säker på att kålen du lämnar kvar inte dör frysdöden? Då är det Savoykål du ska odla, den klarar nästan det mesta. Mer om det vid ett senare tillfälle
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”När kylan tar kålen”
Detsamma hände tyvärr med mina savoykålshuvuden också då i november 🙁 En handfull fina ex av ’January King’ och Violace di Verona’ strök med på samma sätt då i november. Tror att de blev extra sårbara av att det också hade regnat dagarna innan så huvudena (de delar som inte var helt knutna) var liksom fulla med vatten vilket säkert påverkade med när det blev sådär jättekallt hastigt.
/Marie i Arboga
Lämna ett svar