Det finns otroligt många olika sorters chili så det kan vara svårt att välja vilka man ska odla. Vi kommer att lägga frön av sorterna Bhut jolokia, Habanero lemon och Chocolate scotch bonnet i blöt i morgon. Vilka sorter ska du att odla?
1. Blanda 1 krm bakpulver med ½ dl ljummet vatten. Lägg i fröna och låt ligga i 12–24 timmar
för att snabba på groningen.
2. Fyll en odlingsbehållare med såjord till 1 cm från behållarens kant.
3. Fördela frön jämnt med ett mellanrum på 5–10 mm.
4. Strö 2–3 mm såjord över fröna. Platta inte till jorden.
5. Märk sådden med sort och datum, t ex på en glasspinne som du sticker ner i jorden.
6. Ställ odlingsbehållaren i ett odlingstråg eller miniväxthus. Fröna behöver värme för att gro, placera därför tråget eller växthuset på en värmematta eller på en fönsterbräda med element under.
7. Vattna försiktigt ovan- eller underifrån med ljummet vatten så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget. Vattnar du istället direkt i tråget suger jorden upp vatten underifrån. När jorden är mättad och ytan känns fuktig häller du bort överflödigt vatten ur tråget. Det gäller även om du vattnat ovanifrån.
8. Sätt lock på miniväxthuset eller täck behållaren med plastfilm med hjälp av en gummisnodd.
9. Placera odlingstråget/miniväxthuset i ett soligt fönster eller under växtbelysning med ljus 14–16 timmar per dygn. Läs mer om växtbelysning, s 287.
10. Frösådder ska alltid vara fuktiga. Ser din frösådd torr ut kan du lyfta på locket eller plastfilmen och
vattna försiktigt med ljummet vatten, gärna med en blomspruta.
11. Det kan ta mellan 5 och 20 dagar innan alla frön gror. Har du behandlat dina frön enligt bakpulvermetoden och har dem under växtbelysning tillsammans med värmematta bör du kunna se de första plantorna efter 6–10 dagar. Stäng av mattan och ta av locket när de flesta frön grott, ca 10–20 dagar efter att du satte fröna i jorden. Alla frön kommer sannolikt inte att gro samtidigt men har några börjat är resten också på gång.
12. Håll jorden fuktig. Vattna med ljummet vatten direkt i odlingstråget eller i miniväxthusets botten. När allt vatten sugits upp är det dags att fylla på igen. Verkar inte sådden suga i sig vattnet kan det bero på att den är mättad. Häll då bort allt vatten och låt stå i några dagar innan du börjar vattna igen. Vattna på samma sätt tills plantorna utvecklat 4–6 blad och omplantering ska ske.
Jag fascineras verkligen av chili, både växtsätt, färgerna och dess variation när det gäller smak och styrka. Något jag har svårt att tänka mig att leva utan är vår dubbelrökta och fermenterade chilisås samt vårt rökta chilipulver. Klicka på bilden nedanför så kommer du direkt till vårt inlägg om hur man röker och syrar chili.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar