Din varukorg är för närvarande tom!
Grönkålspaj med ädelost

Grönkål hör verkligen julen till. Det är kanske för att grönkål är så god just nu. När grönkålen fått smaka på vinterns väderlek händer någonting med smaken, den bli mer angenäm. Istället för att göra en stor paj, kan man göra minipajer – perfekt till julbordet. Vi brukar använda gamla pastejformar. Receptet nedan passar också för en stor paj i en vanlig pajform.
Lek med våra recept
Det är inte bara kylan som gör grönkålen smakligare. Den och många andra växter förädlas av tillagningen så att en ny och djupare smak framträder. Den lite mer fylligare och mognare smaken passar så otroligt bra med ost, I det här receptet har vi använt Saint Agur men du kan välja en annan ost ifall du tycker att denna är för smakrik. Det passar med chevre, Västerbotten eller varför inte en vällagrad prästost. Följ gärna inte våra recept till 100% utan lek med dem så att de passar dig. Se dem som en grund att arbeta utifrån. Som någon att hålla i handen men att man släpper taget lite då och då.
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 1 msk kallt vatten
- 1 tsk salt
Fyllning
- 2 ägg
- 3 dl mjölk
- 0,5-1 tsk salt
- svartpeppar
- 100 g grönkål till till småpajer ca 200g till en stor.
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 2 msk rapsolja
- 150 g ädelost
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och knåda ihop till en fin deg. Kavla ut degen och lägg den sedan i en pajform eller i mindre former och nagga lite med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.
Hacka grönkål, lök och vitlök och stek sedan grönsakerna i oljan i några minuter. Lägg blandningen i pajskalet/pajskalen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och lite svartpeppar och häll över grönkålsblandningen i formen/formarna. Smula över ädelosten.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter för minipajerna. En stor paj behöver gräddas i ungefär 40 minuter gärna i 175 grader.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Grönkålspaj med ädelost”
Kan man frysa dessa?
Äta kalla el varma?Pajerna kan frysas och ätas både varma och kalla.
Lämna ett svar