Din varukorg är för närvarande tom!
Gurka och det magiska datumet 10 juni

Vilken lyx det är att skörda egna gurkor. Vi odlar dem i alla vår odlingar, i växthus, på friland, i fönster och på takterasser. Det är svårt att få för mycket gurka men än ett par veckor under sommaren när de levererar ordentligt. Då blir man liksom översköljd av dem och då gäller det att vara snabb och påhittig så att de inte förgås.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.
Gurka
Cucumis sativus
Sallads- och inläggningsgurka
Gurka vårsås inomhus i maj i soligt fönster eller under växtbelysning.
Slutplanteras från maj i behållare med botten i fönster eller växthus, eller efter 10:e juni utomhus i pallkrage eller på friland.
Att plantera ut gurka för tidigt kan få förödande konsekvenser, därför har den 10 juni blivit ett viktigt datum för oss. Efter att ha haft ihjäl mängder med gurkplantor på grund av kyla i luft och jord har vi blivit noggranna och tar inga chanser – vi vill kunna njuta av färsk gurka och inläggningar från egenodlad gurka året om. Genom att hantera rötter varsamt, ha mycket kompost i jorden och ta hjälp av fiberduk eller pallkrageväxthus, lyckas vi numera mycket bra, bara vi väntar till efter den 10 juni.
Odlar du partenokarpa sorter (som kan utveckla frukter utan befruktning) behöver du inte tänka på att pollinera blommorna. Andra gurkor kräver pollinering för att sätta frukt. Har du få bin i din närhet eller odlar gurkorna under fiberduk, i fönster, i växthus eller pallkrageväxthus långt in på säsongen, pollinerar du dem enklast med en tops eller pensel. Honblommorna har ett fruktämne, en minigurka bakom blomman som hanblommorna inte har. Dutta först i hanblommorna med tops eller pensel och därefter i honblommorna så att pollen förs över. Sorter som behöver och inte behöver pollineras bör inte odlas tillsammans. Titta på din fröpåse
för mer information om vad du odlar.

Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Gurka och det magiska datumet 10 juni”
Vill gärna följa och lära mig mera.
Tack för bra inlägg.Tack 🙂











Lämna ett svar