Din varukorg är för närvarande tom!
Varför förkultivera?
Om man vill komma igång med sitt odlande tidigt på säsongen och få skörd så tidigt som möjligt är det en god idé att förkultivera sina plantor. Vi förkultiverar i princip allting utom vissa rötter såsom morot, svartrot, havrerot, palsternacka och persiljerot som har så känsliga rottrådar att de blir missbildade av själva ut- eller omplanteringsförfarandet.
Att förkultivera betyder att man sår sina frön i krukor eller andra typer av behållare. När plantorna växer upp kan de planteras på sin finala odlingsplats utomhus eller i växthus. Vissa växter behöver omplanteras någon gång innan utplantering. Det traditionella är att förkultiverar sina plantor inomhus, men förhållandevis många går att så utomhus i tex kallväxthus eller på balkong. Vi sår större delen av våra plantor under vintern, sk vintersådd.
Komma igång tidigt
För att våra grödor ska kunna växa utomhus krävs en viss temperatur i luft och jord. Det kan variera från växt till växt, men i regel brukar man säga att det ska vara helt frostfritt både dag och natt för att de ska växa fint. Genom att stoppa sina frön i plastbyttor eller krukor flera veckor innan, kan man ha ett gäng stora och ståtliga plantor att plantera ut när utomhusklimatet tillåter det.
Vänta med jordberarbetningen
Oavsett om man förkultiverar eller sår direkt behöver man bereda sin jord inför utplanteringen eller sådden. Det kan handla om att dra bort kvarglömda växter, ogräs, tillföra kompostjord, luckra upp jorden med grep eller tillskottsgödsla. Direktsår man kan det kännas som en stor belastning att sätta igång med denna förberedelse för att kunna så sina första frön. Har man förkultiverade plantor kan man plantera ut när man vill. Det är ingen fara att låta plantorna stå kvar i krukorna tills man har tid för jordjobbet.
Slippa gallra
Ibland kan det vid direktsådd vara svårt att sprida ut små frön. När de sedan kommer upp har ogräset ofta hunnit före och det är dels svårt att urskilja sådd från ogräs när man ska rensa och dels kan vissa plantor behöva gallras bort för att inte konkurrera för mycket om näring och utrymme. När vi planterar ut våra plantor ser vi till att ta bort allt ogräs först, gödsla jorden och därefter plantera alla plantor.
Serieodling
Vi fortsätter att förkultivera grönsaksplantor i små behållare även fast det är varm vår och sommar. När vi skördat någon tidig växt tex rädisor, ruccola, spenat eller tidig potatis vill vi direkt kunna plantera nya grödor. Då är det perfekt att ha färdiga plantor att plantera. Serieodling kallar vi det, när vi odlar flera olika grödor efter varandra under samma säsong. Sallat och olika snabbväxande örter planterar
Skadedjur
I ens odling förekommer det ofta olika typer av skadedjur. Det kan var sniglar, jordloppor, larver och kålmal. Dessa kan gå hårt åt de plantor som man har i sin odling. Sår man direkt kan skadedjuren, om det vill sig illa, smaska upp rubbet av din sådd innan du hinner märka det. Men har man kraftiga plantor att sätta ut i landet klarar de sig i regel bättre mot angrepp.
Vattning
Frösådder brukar behöva jämn vattning. Vid direktsådd går det åt mängder med vatten för att hålla jorden fuktig. Med sådder i behållare räcker det med betydligt mindre mängd vatten för att sådderna inte ska torka ut. Dessutom tycker vi att det är enklare att hålla koll på sådden om den finns i krukor och lådor.
Om det blir för mycket plantor
Om det är så att man har, liksom vi, förkultiverat en aning för många plantor brukar vi göra på lite olika sätt, vilket i princip händer varje odlingssäsong. Då kan man unna sig att ge bort plantor till odlingsvänner, de brukar ha svårt att säga nej även om de själva har för mycket. Det har också hänt att vi sålt plantor och på så sätt har vi fått lite pengar för den ansträngning vi lagt ner och de material som använts. Ett tredje alternativ som vi antänt oss av de senaste åren är att behålla plantor i sina små krukor eller odlingslådor och hålla dem vid liv med vatten och ev gödselvatten. De kommer då att stanna av i sin utveckling. När utrymme i odlingen finns vid en senare tidpunkt på säsongen, kan plantorna planteras ut och alltså ge en senare skörd än vad de först var tänkta att ge. Det har också hänt att vi glömt bort krukor med plantor i, men lyckligtvis har vi sedan kunnat skörda ”vårprimörer” på hösten. Lite som att hitta en kvarglömd lördagsgodispåse.
Läs också om växtbelysning och våra bästa odlingstråg.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Varför förkultivera?”
Hej, jag är nybörjarodlare. Såg precis på klippet när du förkultiverar och sedan satte ut i pallkrage. Du spände över fiberduk, hur länge har du kvar fiberduken?
Hej ungefär 2-3 veckor
Lämna ett svar