Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om serieodling

Det är ett hån mot jorden att inte utnyttja den maximalt, menar Sara Bäckmo i veckans poddavsnitt om serieodling.
Jag håller verkligen med Sara om det. När jag skördat vill jag direkt plantera något nytt. Det ser dessutom fult och tomt ut med en massa luckor i landen och odlingslådorna, så då är jag där och vill fylla ut med nytt grönt. Mina odlingar är även mina rabatter och de ska vara snygga för ögat med.
Genom att driva upp ätbara växter återkommande under säsongen kan plantor avlösa varandra i odlingen och ge maximalt med skörd under årets alla månader då det inte är tjäle i marken.
På vissa håll i min trädgård och även i Saras hinner jorden med tre olika grödor efter varandra. För att lyckas med det behöver man sätta igång tidigt och avsluta sent med sina frösådder. Vi kallar det för serieodling. För att kunna skörda två eller tre omgångar behöver man planera noga. Det kan handla om att sikta in sig på växter med kort utvecklingstid, tex bladgrönsaker som sallat, rucola, dill, spenat, rädisor. Sätter man vitlök, brukar den skördas i slutet av juli och efter det finns bra med plats till något nytt. Lika är det med tex tidiga morötter och potatis. Det finns också grödor som gärna växer på höstkanten och kan sås under sommaren. Vi tänker då på tex kål, höstmorötter, majrova, betor.
Lyssna på avsnittet om serieodling där jag och Sara Bäckmo pratar om hur vi rent praktiskt utnyttjar plats och jord för att kunna skörda så mycket som möjligt.
Vår ena sponsor är Klostra handelsträdgård som ger er lyssnare 10% i rabatt på tomatplantor om ni uppger rabattkoden odlare. Erbjudandet gäller till den 2/4.Operose är vår andra sponsor som låter meddela att de finns på Nordiska Trädgårdar i monter C0439. Vill du som företagare vara med och sponsra podden Två odlare emellan, är du välkommen att maila johannes@farbrorgron.se.
Mer om serieodling kan man läsa i ett annat inlägg vi publicerade för ett tag sedan eller se filmklippet nedan.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar