Din varukorg är för närvarande tom!
Kall vårsådd
Det vankas minusgrader under påskhelgen sägs det. Så brukar det vara så här på vårkanten; att vädret och temperaturen pendlar lite upp och ner.
Vid den här tiden på året passar det bra att så en mängd olika grönsaker utomhus i kall jord. Vi föredrar att förså i byttor och krukor i kallväxthuset, mest för att vi tycker det är smidigare och att det går snabbare än att så fröna direkt. Men vi sår också direkt på friland, främst rotfrukter.
Så fort vi får tid kommer vi att ta oss an de större bäddarna i trädgården. Vi behöver bara städa bort gammalt växtbråte, gödsla jorden och bestämma oss för var årets grödor ska få växa.
Att så grönsaksfrön i kall jord har sina fördelar tycker vi. Det innebär minsta möjliga arbete eftersom vi slipper så så mycket inomhus. Den mest märkbara skillnaden mellan att så utomhus vs inomhus är belamrandet av sådder i vartenda hörn. Med utomhussådder blir inte vardagsrummet en plantskola. Projektet avhärdning, dvs att vänja alla inomhussådder med utemiljön, tar mycket tid och energi och minskas rejält om man sår utomhus. Växterna är då vana från början med utomhusklimatet och blir ofta kompakta då det får de bra med ljus, det finns inget som slår solens energirika strålar.
Vi odlar i odlingszon 2 och 3 och för oss är nu tiden inne att göra våra vårsådder. Det kommer inte bli så mycket, eftersom nästan allt redan är i jorden och har såtts efter vintersåddsprincipen. Fröna har då lagts i jorden långt tidigare och bara inväntat rätt tid och temperatur för att börja gro. Allt vi sått då har nu tittat upp och därmed vet vi att tiden för vårsådder är här. Är det så att du inte vintersått något i år? Då är det verkligen inte försent! Allt som du kan vinterså kan du nämligen också så nu.
Varje år testar vi nya grödor att så tidigt. Dessa vet vi funkar och säkerligen finns det många fler. Det är bara bondbönan som är ny vid den här tiden på året, den vintersår vi aldrig. Allt annat är växter som också fungerar att vinterså.
Så går vi tillväga
I byttor:
Vi brukar använda vanlig planteringsjord till våra såbyttor och krukor. Storleken på behållarna är beroende på hur mycket vi vill så i dem. Vill vi bara ha ett fåtal plantor av en gröda, väljer vi en mindre bytta eller kruka. Vill vi ha många plantor passar något större byttor såsom tex begangnade vindruvs och päronaskar, dessa är lite djupare. Det händer också att vi bredsår i hela backar. Till backar väljer vi sådant vi vill äta upp direkt under sen vår eller tidig sommar, tex sallat, spenat, rucola, bladkål, dill och rädisor. I dessa backar gödslar vi jorden en aning.

I pallkrage eller på friland:
Innan sådd brukar vi alltid peppa jorden med kompostmaterial och någon form utav gödsel. Eftersom vi har begränsat med både täckmaterial och gödsel från bondgård, använder vi oss av pelleterad höns- och grönsaksgödsel. Vi brukar väl mestadels följa förpackningens råd samt öka det en aning så att vi övergödslar en aning. I princip använder vi samma proportioner till alla grödor vid den här tiden på året men där vi vet att vi ska så rotfrukter är vi lite blygsammare med gödslet, där undergödslar vi istället en aning.
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
9 svar till ”Kall vårsådd”
Hej! Jag hällde upp min vinäger för nån vecka sedan. Provsmakade den och den var väldigt mycket "vinäger-sur" och inte mycket aromatisk. blir den godare av lagringen eller vad kan gått galet? Ska absolut göra en ny omgång i höst och har sparat alla mammorna i en burk i kylen. Varit så entusiastisk över processen men lite besviken över resultatet.
De allra vänligaste hälsningar Lena SJag bor i norrbotten och zon så jag är veckor efter er och funderar på att testa kallsådd om några veckor så jag undrar vid vilken temperatur ni börjar?
Vi sår det mesta när vintern är som kallast här, sk vintersådd. Man kan så från vintern och framåt. Det är bara bondböna som du ev bör vänta med. Men har du tjäle kvar i marken kan du ju vänta tills jorden är redbar.
Så det här som står på fröpåsen att rödbeta behöver varm jord är alltså bara nonsens? I så fall ska jag så betor genast 🙂
Ja inte är det korrekt det där med rödbetor. Man märker, när man börjar experimentera att allt som skrivs eller berättas om odling inte har så god grund som man kan önska.
Hej. Har provat vintersådd i år med bla spenat, dill och kålrabbi. Inspirerad av er! Vad gör vi med det som börjat gro nu när det blir flera minusgrader? Tål dom det eller måste man skydda dem? Nattade spenaten i pallkragen med en fleecefilt ikväll :o), men undrar om det är nödvändigt?/Maria
Dessa växter brukar klara ca -8 grader hos oss några timmar på natten, men vem vet. Kommer det en rejäl köldknäpp kan ju allt dö, men det har inte hänt oss någon gång.
Hej och tack för all inspiration! En fråga, skulle jag kunna så de ovan nämnda grödorna ute i kärl som sedan ska ut på friland? Alltså exempelvis så broccoli i pluggbrätten som jag ställer på skyddad plats utomhus eller måste det vara kallväxthus? Skulle spara så mycket plats och tid!
Tack på förhand!Det går bra att ställa i en skyddad del utav trädgården. Det tar kanske lite längre tid än i ett växthus. Lycka till!
Lämna ett svar