Jordgubbslandet – Ta sticklingar


Jordgubbar! Få bär symboliserar svensk sommar så starkt som jordgubbar. Jag längtar efter att köra ner ansiktet i en stor skål med dessa bär och blunda och andas in dofterna.

Nu i april ser jag massor av revor som spridit sig i landen och etablerat sig, dags att gräva loss dem och göra nya plantor I tillsammansodlingen har vi en ampeljordgubbe vi glömt namnet på men den är fantastisk. Den ger jordgubbar ända in i november!

Vår ampelgubbe ger skörd under hela hösten. Farbror Grön
Vår ampelgubbe ger skörd under hela hösten.

Det är få människor som inte vet vad de ska göra med jordgubbar. Med många andra egenodlade grödor hör man många frågetecken vid stora skördar, men nästan aldrig när det gäller jordgubbar. Kanske är det för att de duger så bra som de är och att det är lätt att komma på vad man kan göra med dem?

En sommar hade vi extra många jordgubbar och mycket rabarber. Jag var i experimenttagen och ville testa att göra en blandsylt på jordgubbar och rabarber och i sylten hackade jag ner ett par utfläkta vaniljstänger. Vilken sylt det blev, helt fantastisk! Det här är kungen bland sylter och det finns egentligen ingen som kan överträffa den, ingen jag lyckats koka i alla fall. Den är komplett och passar lika bra till plättar och pannkakor som till nygräddade våfflor. Det är också alldeles för lätt att råka ta en sked när ingen ser och bara blunda och njuta. Klicka HÄR för att komma till syltreceptet. Nedan kan ni läsa ett utdrag från vår bok Alla fingrar gröna om hur vi sticklingsförökar jordgubbar.

Sticklingsförökning
__________________________
Vår, sommar eller höst:
april–november
___________________________              

Att sticklingsföröka innebär att du skapar nya små plantor utifrån en befintlig planta. De nya plantorna kan ge fin skörd efter ett år. Om du inte har plantor sedan tidigare köper du nya plantor i affären och hoppar till Slutplantering.

___________________________      

Odlingsplatser:
Plantera direkt på platsen för slutplantering, eller i krukor som ställs på friland.
___________________________

Du behöver:<
Fruktsamma plantor.
Plastkrukor, 8–15 cm,
vid krukplantering.
Planteringsjord eller frilandsjord vid krukplantering.
____________________________

Identifiera revplantor. De sprider sig med hjälp av en stängel som växer åt sidan från moderplantan. Från stängeln bildas nya plantor. Kommer de i kontakt med jorden utvecklar de rötter och växer fast.
Skär eller klipp bort små revplantor från de moderplantor som inte har så många revor. Sticklingar från dessa plantor ger oftast störst bärskörd. Märk gärna ut vilka plantor som ger mest bär under säsongen och ta sedan bara revor från dem. Du kan använda revplantor oavsett om de bildat rötter eller ej, men rotade plantor kommer etablera sig snabbast.
Plantera direkt på slutlig odlingsplats eller i krukor med planterings- eller frilandsjord.

Sticklingar är känsligare för torka än plantor som har hunnit rota sig. Varje krukplanterad stickling bör få ½–1 liter vatten varannan dag den första veckan och därefter ett par gånger i veckan. Planterar du direkt på slutlig odlingsplats kan du istället läsa vattningsinstruktion under Slutplantering.

____________________

Är ni nyfikna på att göra egna plantor av de jordgubbar ni redan har? Kika isåfall in på filmen så får ni lite extra pepp inför nästa säsong.  Det går lika bra att ta plantor på våren som på hösten.

Klicka in på bilden nedan för att komma till förlagets bokshop. / Johannes & Theres

https://shop.luxpublica.com/

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *