Din varukorg är för närvarande tom!
Klätterstörar – våra vackraste och bästa växtstöd
Med slingrande växter i odlingen behövs bra, men också snygga växtstöd. Så här gör vi våra favoritstöd som återkommer i varje odlingskvarter.
När jag lärde känna Johannes och fick följa med till skogsträdgården de där första gångerna, inramades tomten av en gärdesgård. Inte en sån där vanlig med fyra eller fler störar på snedden. Nej, denna variant var av en mycket enklare modell där det bara var två störar eller kanske tre. Med tiden blev den ännu glesare då vissa av störarna ruttnade i nederänden.
Jag minns hur vi då och då kollade in annonser för gärdesgårdsstörar, krakstörar eller hässjestörar för att kunna renovera staketet, men det blev aldrig av att inhandla ett gäng med nya störar. Tillslut tog vi bort hela rasket.
Alla störar samlades i en hög. De störar med alltför porösa ändar sågades av en bit. Vårt första år då vi odlade tillsammans användes några av dessa störar som växtstöd till högväxande bönor, sk störbönor. Vi har testat en hel del andra varianter, särskilt sådana växtstöd som är specialgjorda att passa för pallkragar. Växter har kunnat klättra bra, men odlingen har liksom inte sett lika fin ut.

Så här gör vi växtstöden
För att växterna lätt ska kunna klättra behövs något som de slingrande rankorna kan ta tag i. Höns- eller kycklingnät fungerar ypperligt för att ge kommande rankor och slingriga stjälkar något att ta tag i. Det enklaste tycker vi är att klippa en lång bit nät som är ungefär 20 cm bred. När nätremsan är avklippt kan man om man önska dra ut den så att den blir ännu längre.
Man behöver inte fästa nätet på något speciellt sätt utan bara klämma till det så sitter det kvar. Det gör inget om några ståltrådsbitar sticker ut här och där. De gör ont att ta på, men är bra att hänga upp stjälkar på om de av någon anledning hänger ner i stället för att klättra upp.

Förankra växtstöden
För att stöden ska stå pall för både växtlighet, vindar, gravitation och annat som kan göra att de välter, behöver de förankras väl. Vi använder alltid ett spett som vi skapar ett djupt hål med. Med en stör som är två meter hög behövs ett ca 20-30 cm djupt hål. Gör inte hålet för stort, utan bara precis så stort så att stören får plats. Trampa sedan ihop jorden runt stören.

Till vilka växter använder vi stöden?
Vi gillar att skapa lite dynamik i våra odlingar. Därför väljer vi ofta ärtor och bönor som är högväxande. Dessa får alltid slingra sig uppåt på en eller flera störar. Det händer att främst ärtor behöver lite hjälp med slingrandet och då knyter vi ett snöre runt om dem. Det fungerar bra att peta ner femton bönor eller ärtor runt varje stör eller plantera lika många förkultiverade plantor.
I våra blomsterrabatten återkommer också störar på vissa håll. Hässjestören som den vita klematisen fick slingra sig runt, ramlade för något år sedan. Är man inte snabb med att åtgärda en sådan händelse, hinner ofta slingerväxter trassla ins sig i något annat i närheten. I år tog jag äntligen tag i eländet. Kanske skulle jag ha klipp ner hela klematisen, men den var mitt i blomningen när jag tog mig an återupprättandet. Jag passade på att stabilisera det hela och gjorde ett trefotsliknande stöd, av tre störar.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
- Vi sår allt i planteringsjord!Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska… Läs mer: Vi sår allt i planteringsjord!
- Samplantera majs, sockerrör och solrosorVi har fattat tycke för att samplantera tre höga växter tillsammans: majs, solrosor och sockerrör. Växterna skapar en hög, pampig och storslagen djungel som dessutom ger lite insynsskydd. I Tillsammansodlingen råkade det vara… Läs mer: Samplantera majs, sockerrör och solrosor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Klätterstörar – våra vackraste och bästa växtstöd”
Hej,
Ni skriver intressant och delar fina bilder av störar i naturmaterial. Kan ni ge förslag på var man köper längre störar, ca 275 cm långa och 55-65 mm i diameter? Jag är på jakt efter sju stycken. .. har hört mig för här i Halland utan större framgång.
// Anders
Det var länge sedan vi köpte våra. Ibland finns annonser på blocket, där går störarna under namnet ”granslanor”, ”staketpinnar” eller ”danska pinnar”. Lycka till!
Lämna ett svar