Med stor tomatskörd gäller det att komma på vad man ska göra med alla tomater. Något som vi verkligen gillar att göra är ugnsgratinerad bruschetta. Vi äter det som tillbehör till en soppa eller som kvällsmys till ett glas vin.
Ingredienser till 3 – 4 personer
- 2-3 normalstora tomater
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- salt och svartpeppar efter smak
- torkad eller färsk hackad basilika
- ev fint riven parmesan
- brödskivor, gärna Levin eller baguett
Gör så här: Finhacka tomaterna och lägg i en skål. Pressa i vitlöken, häll i olja, salt, peppar och basilika. Låt stå i rumstemperatur en stund. Mosa tomathacket en aning med en gaffel. Skär vitt bröd i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fördela tomatröran jämnt över bröden. Finns mycket vätska så se till att den också fördelas jämnt. Toppa ev med fint riven parmesan. Grädda i ugnen på 225 grader tills tomaterna fått fin färg. Ugnsgratinerad bruschetta är godast att varm.
Läs även: 7 röda tomatrecept
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar