Låt sallatsplantan blomma och skörda egna sallatsfrön

De senaste åren har vi tagit våra egna sallatsfrön. Här berättar vi mer om hur man tar egna frön från sina sallatsplantor.

Har man odlat sallat under sommaren kan det vara så att den börjat resa på sig och är på väg att blomma. Bladen är inte längre så där tunna, krispiga och välsmakande. Nu är de mer papperslika och har många gånger antagit en bitter ton. Säsongen för sallat är slut. Nej, inte för oss.

Vi har ett gäng nya sallatsplantor under uppväxt. Så inom kort har vi nya fräscha blad att skörda av. Men de gamla plantorna som rest på sig likt ståtliga torn i odlingen behåller vi ett tag till. Efter blomning vankas nämligen frön. Och det vill vi ha, gärna i massor. Inte för att vi sår massor av sallatsplantor, utan för att att vi gillar att ta egna frön av våra favoritgrönsaker. Sedan kan vi också på våra kurser och föreläsningar dela med oss av frön från våra bästa sorter.

Sallaten Jericho

Det är en lönsam affär att ta egna frön. En enda grönsak ger nämligen ganska många frön. Antingen är det en och samma blomma som ger många frön eller så får plantan många blommor som tillsammans ger många frön. I vissa fall skapar växten frukter och då hamnar fröna inuti.

Pollinering och korspollinering

Det är verkligen lätt att ordna fram egna sallatsfrön. Blomman som endast är öppen några timmar sköter befruktningen på den hand. Det är ovanligt att insekter pollinerar och lika ovanligt att någon annan sallatssort har sina blommor öppna exakt samtidigt. Därför är risken för att två olika salladssorter som är på väg att blomma, korsar sig.

Skörda sallatsfrön

Så här gör vi

I augusti brukar vår vårsådda eller vintersådda sallat blomma. I vissa fall i slutet av september. I oktober, brukar sallatsblommorna och fröna ha torkat. Föreningen Sesam hävdar att man ska invänta den första frosten innan man klipper av blommorna. Vi har inte följt det rådet helt och hållet.

Vissa höstar har vi tagit fröna innan frosten och andra år efter utan att reflektera över det. Eftersom vi vi mest samlar frön för att det är roligt vet vi inte så noga utfallet.

För att veta om fröna är klara kan man mosa sönder en blomma och se efter. Blir det kladdigt är de inte klara, men om det är smuligt och det ramlar ut små platta frön är de troligen torra. Stänglarna med de torra blommorna klipper vi av och samlar i en papperspåse. Kompostpåsar är superbra för ändamålet.

I papperspåsen kan blommorna sedan eftertorka. Efter någon månad brukar vi tröska fröna. Då smular man sönder blommorna mellan fingertopparna så att fröna kommer fram. Man kan sedan låta både frön och blomrester hamna i en ny påse eller burk. Blomdelarna kan man ta bort sedan om man så önskar. Men det gör inget om det finns kvar.

sallatsfrön

Förvara torrt 

Sallatsfrön med eller utan blomrester förvarar vi luftigt i rumstemperatur. Vi föredrar papperspåsar i storlek som vykortspåsar. Plastburkar och glasburkar fungerar också bra. Det kan dock vara bra att tänka på att fröna måste vara helt torra innan man sätter på något lock. Minsta lilla fukt kan förstöra fröna och skapa en förruttnelse istället. Vill man långtidsförvara sallatsfrön kan man frysa torra frön.

Tänk på!

Är hösten väldigt regning kan sallatsblommorna angripas av mögel. De försämrar avsevärt möjligheten att samla egna odlingsdugliga sallatsfrön.

Sallatsblommorna på en planta blommar vid olika tidpunkter och därför är det inte säkert att frön har bildats på alla blommorna när du klipper av blomstjälken.

Läs även: Skörda sallat och få mer skörd

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *