Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt

frysa egen dill

Brukar du köpa färdighackad och fryst dill? Det fanns en tid då vi också gjorde det, men nu finns det absolut ingen anledning. Vi odlar ju vår egen.

Vi älskar dill och ser det ibland mer som en grönsak än en kryddväxt. Det är ju så gott att liksom lägga på en hel hög med dill på mackan eller använda rejäla mängder i en sallad. Som krydda använder vi dill i vårt eget örtsalt, i olika kryddsmör, i kalla såser och i en mängd maträtter. Ett liv utan dill skulle kännas väldigt tomt.

Från vår till sen höst ser vi till att ha färsk dill i våra odlingar att skörda av. Däremellan använder vi fryst dill. För att kunna äta egen dill året runt gäller det att odla mycket dill. Vi sår ny dill vid jämna mellanrum under hela säsongen. Ett flertal plantor låter vi gå upp i blom och på så sätt kan vi ta våra egna dillfrön till nästa års odlingar. Vi är alltså helt självförsörjande på dill.

Dillblomma
Dill som blommat över och ska ge oss massor med fina frön.
När vi fryser in dill gör vi så här:

Jag tycker det är bäst att skörda dillen för frysning när den är relativt låg, dvs 20-25 cm. Då har inte plantorna börjat fundera på blomning ännu och stjälkarna är mjuka. All dill kan då finhackas. Skjuter dillen iväg på höjden är det blomning på gång och stjälkarna blir hårdare. Det går bra att hacka dill till frysning då också, men man kan behöva ta bort de hårda delarna innan.

Man kan säkert frysa in hela dillknippen utan att hacka först, men jag tycker om att ha färdighackad dill att ta fram.

hacka dill

Hacket som bildas packar jag hårt i glasburkar. Det kvittar vilken storlek, men jag har mest tagit återanvända pestoburkar. Fyllda burkar namnges sedan och stoppas i frysen. Vi fryser in ett flertal kryddväxter på detta sätt och måste ha namn för att inte blanda ihop dem.

När vi behöver dill, öppnar vi bara en burk och tar ut det som behövs genom att skapa med en gaffel. Därefter lägger vi tillbaka burken i frysen.

Tips!

Blanda finhackade kryddväxter i samma burk. Det blir jättegott till ett smör, gräddfilssås eller att garnera med.

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt”

  1. Profilbild för Maj-Len Hesslegård
    Maj-Len Hesslegård

    Odlar, för första gången i mitt liv, både broccoli och broccolini……..mycket blad men lite av själva ”blomman,broccolin”. Kan man utnyttja hela plantan, bladen, stjälken? Frysa ner, fräsa i stekpanna, torka? Känns så onödigt om man skall slänga bort största delen av plantan?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Javisst! Du kan äta rubbet. Ibland kan stjälken vara lite hård, men om du skivar den ganska tunt innan du kokar eller fräser den blir den sagolikt god. Bladen är också supergoda att både koka och steka. Vi har dock inte testat att torka broccoli någon gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *