Månad: oktober 2016

  • Nässelvatten på hösten

    Nässelvatten på hösten

      Jag blev även i år en stolt tillverkare av 7 liter höstproducerat nässelvatten. Det blir riktigt fint att ha eget gödselvatten när vintersådderna tittar upp i mars/april och till vitlöken som skall gödselvattnas under den senare delen av våren. Vi började brygga det här nässelvattnet för ca 3 veckor sedan, dvs la massor med plockade nässlor i en…

  • Höstså rötterna och få tidigare skörd

    Höstså rötterna och få tidigare skörd

    För att få tidigast möjliga skörd av morötter, palsternacka, haverrot och svartrot, kommer vi att hösttå dessa frön. Det är ett mycket smart sätt att peta ner frön redan under senhösten. Då ligger fröna där i jorden och inväntar vårens temperatur och fuktighet i jorden. På det här sättet blir det liksom fröna själva som…

  • Svartkålspasta

    Svartkålspasta

    När vardagskvällarna kräver snabblagad mat är pasta något som går hem i vår familj. Med egenodlad svartkål i såsen blir rätten extra lyxig och god. Svartkålspasta smakar lite som svampsås. Mycket gott alltså!

  • Tomatsirap och kreativitet

    Tomatsirap och kreativitet

    Om det är något jag verkligen älskar så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som ploppar upp fast man kanske inte har tid, att man liksom inte kan låta bli att följa den där impulsen. Och istället för att prioritera bort något planerat trycker…

  • Krossade tomater på körsbärstomater

    Krossade tomater på körsbärstomater

    Det spelar ingen roll vilka slags tomater du använder, det ända är att det går lite långsammare att klämma ut inkråmet på körsbärstomaterna. Men jag tycker att de blir en aningen sötare med små och riktigt mogna tomater. Tomaterna på bilden är plockade som gröna och eftermognade inomhus. Det krävdes en hel del experimenterande innan vi hittade…

  • Håll skörden färsk länge

    Håll skörden färsk länge

    För det mesta behöver en odlare vara mycket uppfinningsrik om man ska kunna njuta av egenodlat året runt. Det handlar om allt ifrån att hitta fiffiga odlingsbehållare, skapa jordar, laborera med såtider och hitta goda lagringsmetoder.

  • Kökskompostera enligt bokashi

    Kökskompostera enligt bokashi

    Snart är det dags att preparera jorden med bokashi inför nalkande vitlöksplantering. Sedan fem år komposterar vi vårt köksavfall i staden enligt en metod som kallas för bokashi. En metod där man fermenterar sitt avfall. Metoden går ut på att man fermenterar sitt köksavfall i någon slags behållare eller hink med tättslutande lock (metoden påminner…

  • Chili Bhut Jolokia

    Chili Bhut Jolokia

    Det finns stark chili och så finns det världens starkaste chili. Det är en relevant fråga att ställa. Varför odlar man sådana här? Jag minns själv när jag nästan tvångsmässigt köpte mig en Bhut Jolokiaplanta för första gången och nästan skämdes. Så typiskt att vara en man och vilja ha det starkaste. Men jag blev…

  • Konsten att odla chili, nu tar vi ner plantorna i källaren igen.

    Konsten att odla chili, nu tar vi ner plantorna i källaren igen.

    Vi tar ner både krukodlade och earthboxsodlade chiliplantor till takfarmenkällaren. Eftersom vi vattnar dem så ställer vi dem på odlingsbrickor. Nu är det dags att städa upp i odlingskällaren i parkeringsgaraget under takfarmen. Ikväll jobbar Christopher och jag med detta tills vi blir klara, antagligen utrustade med nya batterier i pannlamporna, för det tar en…

  • Vi gör äppelcidervinäger klyftmetoden

    Vi gör äppelcidervinäger klyftmetoden

    Det här är den enklaste vinägermetoden då den baseras på sockerlag och äppelklyftor, man behöver alltså inte bege sig iväg till ett musteri om man saknar egen mustutrustning. 

  • Vad städar vi bort och vad låter vi stå kvar?

    Vad städar vi bort och vad låter vi stå kvar?

    I ett tidigare inlägg beskrev vi hur vi höststädar i grönsaksodlingen och förbereder nya odlingsplatser. Samtidigt har vi tidigare även berättat att vi inte höststädar. Vari denna tvetydighet kan man kanske undra? Anledningen är att vi hela tiden utvecklas och hittar ny vägar i vårt odlande. I detta fall handlar det kanske mest om tid…

  • Vänta med vitlöken till november eller december

    Vänta med vitlöken till november eller december

    Det är inte dags att plantera vitlök än i mellersta eller i södra Sverige. Visst kan man göra det men jag har märkt att det blir bäst om man väntar. Om jag planterar i slutet av november eller i början av december så tittar inte blasten upp genom snötäcket och bränns av kylan.