Vinterså dina grönsaker och skörda i vår

Vintersådder i växthuset Farbror Grön

Hälften av alla grönsaker vi odlar sår vi på vintern i vårt kallväxthus. Snart är det åter dags att peta ner mängder av frön.

Att vinterså är att härma naturen och odla med den. Många växter släpper sina frön till marken under höst och vinter och fröna hamnar under ett skyddande och fuktigt snötäcke. Har fröna klarat sig under vintern gror de på våren när smälter bort och solens strålar tittar fram.

När vi vintersår härmar vi växterna men gör det mer kontrollerat, i god jord och på skyddade platser så som växthus, pallkrageväxthus eller drivbänkar.

För mer ingående information om vintersådder finns ett tidigare inlägg och även en vintersåddsfilm.

Vi vintersår Farbror Grön

 

Vi sår både i mindre odlingsbehållare och i större som rymmer mellan 5-20 liter jord. I de små behållarna sår vi växter som vi kommer att plantera ut i våra odlingar, oftast efter minst en omplantering, och i de större sår vi växter som vi kommer skörda under våren direkt från odlingsbehållarna.

Vintersådder i april Farbror Grön
I de större behållarna gödslar vi planteringsjorden och ibland blandar vi den med frilandsjord. De här sådderna är inte menade att producera plantor som vi senare ska plantera ut utan de här ska ge oss grödor som vi kan skörda direkt för konsumtion under vår och tidig sommar.

Mer eller mindre alla kålväxter så som broccoli, svartkål, grönkål, brysselkål, vitkål, rödkål, spetskål, wasabikål och spenat fungerar att vinterså, men även  betor, rovor, dill, persilja, rättika, sallat, gräslök och många örter så som vinterkyndel, timjan mm.

Lycka till med era vintersådder!

Johannes Wätterbäck

 

2 Comments

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + fjorton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW