Din varukorg är för närvarande tom!
Vegopuckar med rotmos och ugnsbakad lök med timjan
En klassisk rätt som här bytt skepnad och blivit helt köttfri. Beräknad för 4 personer. Vegopuckarna steks i rapsolja och smör tills de fått färg, kryddas med lite salt och peppar.
Ingredienser rotmos:
2 medelstora morötter
500 g kålrot
4-5 potatisar av mjölig sort
15 svartpepparkorn
En klick smör
Salt efter tycke och smak
Gör så här:
Skala morötterna och kålroten och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och täck dem nästan med vatten. Låt det koka upp och låt det småkoka med lock i 20- 30min. Lägg därdefter den skalade och tärnade potatisen och låt det koka tills allt är mjukt, ca 15-20 min. Häll därefter av spadet men spara det. Mosa de avrunna rotfrukterna med en potatisstamp eller elvisp. Spä med spadet till lagom konstistens, krydda med salt.
Ingredienser ugnsbakad lök med timjan:
En ungsfast form
4 medelstora gula lökar delade i 4 bitar vardera
1msk muscavadosocker
1 tsk timjan
1/2 – 1 tsk salt
2-3 dl grädde
Smör att smörja formen med
Gör så här: Smörj formen och placera alla lökklyftor med den spetsigaste delen uppåt. Häll på grädden, strö över salt, timjan och muscavadosocker. Grädda i ugnen på 225 grader i mitten tills löken blivit mjuk och fått färg.
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Vegopuckar med rotmos och ugnsbakad lök med timjan”
Alltså ugnsbakad lök! Tänk att nåt så billigt kan vara så gott!
Lök i alla former är så in i norden gott! Spännande med muscavadosocker…
En liten överraskning finns att hämta hos mig… ifall du gillar sånt det vill säga.
Ha det fint!
De där veggopuckarna är mycket goda! Också bra då de innehåller mycket protein (och relativt lite kolhydrater) 🙂
Ja de är underbara Marja:) Och lök är en välsignelse. Vart vore vi utan löken? Kanske en av de enskilt viktigaste ingredienserna i matlagning och då tänker jag på alla dess former. Gräslök, kajp, vitlök, rödlök, scharlottenlök mm mm mm mm.
Lämna ett svar