Vallmokaka med chiafrön och limefrosting

Sockerkaka med vallmo och chiafrön och glasyr

I år är det första året vi bakar denna kaka med egna vallmofrön från tillsammansodlingen. I det här receptet har vi förstärkt den krispiga  känslan med chiafrön. Chiafrönas tyngd gör att de lägger sig i botten i kakan och på så sätt får kakan också som två konsistenser där den nedre delen blir extra krispig. I hop med limefrostingen blir den svår att motstå.

Ingredienser
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
0,75 dl mjölk
1,25 dl socker
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
En nypa salt
0,5 dl vallmofrö
2 msk chiafrön
Skalet av en citron  samt 2-3 msk citronsaft.

Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Vispa ägg vaniljsocker och socker fluffigt. Riv skalet av en citron och pressa ut 2-3msk citronsaft. Tillsätt  bakpulvret i mjölet så att det blandar sig. Blanda sedan i mjöl, citronskal, citronsaft, chiafrön, vallmofrön, smöret och mjölken i äggblandningen och blanda runt . Smörj en ugnsform med smör och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. Gör tändsticksprovet efter 25 minuter. Fastnar det ingen smet på tändstickan så är den klar att ta ut. Låt kakan svalna 10-20 minuter innan du tar ut den från formen och ytterligare någon timme innan du brer på frostingen.

Limefrosting
1,5 dl florsocker
Limesaft

Gör så här: Blanda limesaft med florsockret tills du får en lagom tjocklek. Bre på och låt kakan stå svalt ett tag.

Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − arton =

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW