Tiramisu

Då och då behöver man lyxa till med en eterätt. Den här efterrätten är ett italienskt påfund med särskilda kex doppade i starkt kaffe som täcks med en röra av ägg, mascarponeost och marsalavin. Den här tiramisun gör man på en kvart, men den smakar som om du lagt ner ett par timmars arbete på den.

Ingredienser
12 savoiardikex
2 ägg
225 g mascarponeost
4 msk strösocker
2 dl starkt kaffe
2-4 msk kakao
2-3 msk marsalavin/ kan uteslutas eller utbytas mot något annat vin eller god sprit.
1st bra form att göra den i

Gör så här: Dela äggen och lägg gulor och vitor i skilda byttor. Vispa gulorna med sockret så pösigt du kan. Tillsätt marsalavinet och mascarponeosten och kör vispen på lägsta varvtal så att de bara blandar sig. Vispa därefter vitorna till ett så fast skum du bara kan och vänd varsamt ner skummet i den blandningen och blanda försiktigt. Doppa savoiardikexen ett efter ett i det starka kaffet max 2 sek så de inte blir för blöta. Lägg 6 st i botten på formen, bre över hälften av äggsmeten och pudra ett lager kakao ovanpå. Lägg därefter ytterligare 6 kaffeindränkta savoiardikex ovanpå och bre ut resten av krämen. Pudra sedan ett lager med kakao och ställ in den i kylen. Gör du den dagen innan så den verkligen får stå och dra så smakar den ännu godare, men den funkar att äta ganska omgående också. Men låt den stå i kylen en timme eller två.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW