Skogens biokol – Erbjudande

Under våren inleder vi ett samarbete med ett spännande företag som förutom grillkol även tillverkar biokol ”Grillkol.se”. Under de senaste åtta åren har vi odlat med biokol i våra jordar med riktigt bra resultat och nu testar vi Skogens biokol i våra odlingar. Häng med.

För ett gäng år sedan lyssnade vi på ett radioprogram där det talades varmt om biokol. Att detta svarta guld kunde ersätta eller vara ett komplement till organiskt material och bli som ett batteri för näring och vatten om det tillfördes till jorden. Vi som till största delen odlat i relativt lätta jordar, sand eller torvbaserade jordar, blev riktigt nyfikna, vi anade att detta kunde hjälpa oss med en av våra största utmaningar, att få jorden att behålla både fukt och näring . Första åren gjorde vi egen biokol i majbrasan för att sedan när vi startade Takfarmen tillsammans med vår vän Christopher, köpa på oss biokol på stora pallar. Farbror Gröns säckjord var skapad och vi odlar i samma jord för åttonde säsongen i rad.

I det här erbjudandet får du 10% rabatt när du skriver rabattkoden : farbrorgron10 i webbshoppen vid beställning av biokol.

Fakta biokol

Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än det kol man grillar med och ofta med tillsats av något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda biokolet att tillföra guldvatten ( kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Biokolet från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det.

Träkol i jorden skapar en lucker jord, det kompost och olika gödsel gör. Fast istället för att få en effekt på 2 – 3 år kvarstår biokolets effekt i jorden i ca 2000 år. En av de största fördelarna med biokol är att det suger åt sig fukt och gör att pallkragejord som annars kan bli rätt torr behåller vätan betydligt bättre.

Vårpepp i skogsträdgården

Första gången vi testade biokolet från Grillkol.se var i en pallkrage tidigare under vårkanten. Den befintliga pallkragejorden består mest av sand och halvkomposterat ensilage. Det blir lite av ett experiment att testa att peppa denna befintliga jord med biokol, men vi har liksom redan facit i hand och vet att det kommer att gå bra.

Biokolet appliceras i jorden

Efter att biokolet applicerats vänder vi ner det i jorden, ca 10 cm djupt. Anlägger du en ny pallkrage kan du blanda det så jämt du kan i jorden när du tillför det. Det spelar ingen roll om det är planteringsjord baserad på torv eller jord baserad på organiskt material, det blir lika bra hur som helst. Nu får vår pallkrage vila tills att det är dags att plantera ut våra förkultiverade växter eller groddade potatisar, vi har inte riktigt bestämt än vad vi ska odla i respektive pallkrage i år. I nästa inlägg med Skogens biokol kommer vi berätta om hur vi startar upp en dubbel pallkrage med jord och biokol.

4 Comments

 1. Hej!
  Vilket fint erbjudande 🙂 Gäller de 10% i beställningen enbart på Biokol? Eller är det hela beställningen om jag även beställer av grillkolen?
  Går det bra att ha biokol i växthus också?
  Gödslar man som vanligt med Bokashi också?

  Mvh Monika

  1. Biokol gör mest nytta i större odlingslådor, pallkragar och friland. I mindre krukor behöver man inget biokol.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW