Din varukorg är för närvarande tom!
Skogens biokol – Erbjudande

Under våren inleder vi ett samarbete med ett spännande företag som förutom grillkol även tillverkar biokol ”Grillkol.se”. Under de senaste åtta åren har vi odlat med biokol i våra jordar med riktigt bra resultat och nu testar vi Skogens biokol i våra odlingar. Häng med.
För ett gäng år sedan lyssnade vi på ett radioprogram där det talades varmt om biokol. Att detta svarta guld kunde ersätta eller vara ett komplement till organiskt material och bli som ett batteri för näring och vatten om det tillfördes till jorden. Vi som till största delen odlat i relativt lätta jordar, sand eller torvbaserade jordar, blev riktigt nyfikna, vi anade att detta kunde hjälpa oss med en av våra största utmaningar, att få jorden att behålla både fukt och näring . Första åren gjorde vi egen biokol i majbrasan för att sedan när vi startade Takfarmen tillsammans med vår vän Christopher, köpa på oss biokol på stora pallar. Farbror Gröns säckjord var skapad och vi odlar i samma jord för åttonde säsongen i rad.
I det här erbjudandet får du 10% rabatt när du skriver rabattkoden : farbrorgron10 i webbshoppen vid beställning av biokol.

Fakta biokol
Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än det kol man grillar med och ofta med tillsats av något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda biokolet att tillföra guldvatten ( kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Biokolet från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det.
Träkol i jorden skapar en lucker jord, det kompost och olika gödsel gör. Fast istället för att få en effekt på 2 – 3 år kvarstår biokolets effekt i jorden i ca 2000 år. En av de största fördelarna med biokol är att det suger åt sig fukt och gör att pallkragejord som annars kan bli rätt torr behåller vätan betydligt bättre.

Vårpepp i skogsträdgården
Första gången vi testade biokolet från Grillkol.se var i en pallkrage tidigare under vårkanten. Den befintliga pallkragejorden består mest av sand och halvkomposterat ensilage. Det blir lite av ett experiment att testa att peppa denna befintliga jord med biokol, men vi har liksom redan facit i hand och vet att det kommer att gå bra.

Biokolet appliceras i jorden
Efter att biokolet applicerats vänder vi ner det i jorden, ca 10 cm djupt. Anlägger du en ny pallkrage kan du blanda det så jämt du kan i jorden när du tillför det. Det spelar ingen roll om det är planteringsjord baserad på torv eller jord baserad på organiskt material, det blir lika bra hur som helst. Nu får vår pallkrage vila tills att det är dags att plantera ut våra förkultiverade växter eller groddade potatisar, vi har inte riktigt bestämt än vad vi ska odla i respektive pallkrage i år. I nästa inlägg med Skogens biokol kommer vi berätta om hur vi startar upp en dubbel pallkrage med jord och biokol.
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Skogens biokol – Erbjudande”
Hej!
Vilket fint erbjudande 🙂 Gäller de 10% i beställningen enbart på Biokol? Eller är det hela beställningen om jag även beställer av grillkolen?
Går det bra att ha biokol i växthus också?
Gödslar man som vanligt med Bokashi också?Mvh Monika
Hej,
Funkar för odling av tex tomater i krukor? Odling av sallad i större blomlådor?Mvh
CeciliaBiokol gör mest nytta i större odlingslådor, pallkragar och friland. I mindre krukor behöver man inget biokol.
Oki! Tack för svar. 😊
Rölundas biokol är gödslat med hönsgödsel och kostar ca 2,90 kr per liter (jfr Skogens 12 kr/liter). Har för mig att Rölundas laddas med näring endast några få dagar (behöver vara längre tid), varför jag laddar den själv med bokashi-vätska och gullvatten 3 veckor.
Jag undrar om det är stora kvalitetsskillnader mellan Skogens och Rölundas (och för den delen även Hasselfors (som kostar 20 kr/liter)? Vad är det annars som ligger bakom den stora prisskillnaden? Är det tvivelaktig skogsråvara, eller sämre pyrolysprocess så att giftiga ämnen bildas, eller kortare tid för näringsuppladdningen, eller är det bara en del av företagen som sätter ett överpris?Nackdelen med att själv ladda med näring är att det lätt kan bli för mycket kväve, att det blir för mycket biomassa och dålig fruktsättning. Nån som har tips på hur man avvattnar överskottet av gullvattnet efter att man laddat klart?
Lämna ett svar