Din varukorg är för närvarande tom!
Serieodla på friland och pallkrage
Serieodling, vad är det? Det är helt enkelt vår benämning av att odla flera serier av grödor på ett och samma ställe under samma säsong. Jag ska förklara lite närmare hur jag tänker.
Grödor har olika lång utvecklingstid. För vissa tar det lång tid från frö till skörd som tex brysselkål och olika huvudkål. För andra tar det kort tid från sådd till skörd. De med kort utvecklingstid som sallat, spenat, rädisor och rucola kan man så lite i taget mellan vår och höst så att skördeklara plantors plats ger plats åt nya som kan skördas i framtiden. Men man kan också planera för lite rustika och långsammare grödor där resp sort är skapligt snabb så att man kan odla minst två olika grödor på samma plats under samma odlingssäsong. På en del fröfirmors sortbeskrivning av grönsaker står det hur lång tid det tar för en gröda från frö till skörd.
I år har vi odlat vintersallat, vitlök och övervintrat kål i en av de större odlingsbäddarna. När vintersallaten var skördad såddes morötter på samma plats. När all kål var borttagen och uppäten i maj planterades försådda plantor av purjolök och rotselleri. Efter vitlöksskörden i slutet av juli såddes rädisor och koriander. På ett annat ställe hade vi tidig potatis som efter skörd i juli gav plats till förkultiverad grönkål.

Sommarsådda plantor, en del får bo i kruka i växthuset men sallaten Bronze arrowhead till höger ska planteras under september där potatisen tidigare växte.
De snabbaste växterna brukar funka bra att så på plats, medan de som tar lite längre tid på sig behöv-er förkultiveras. För den vane serieodlaren drivs plantor upp i precis rätt tid, så att de kan planteras ut när annat just har skördats. Vid några tillfällen har vi lyckats med att odla och skörda tre grödor efter varandra på samma plats.
När man serieodlar behöver man vara extra noga med två saker. Det ena är att man ska undvika att odla samma grödor efter varandra för att förhindra sjukdomar. Har du skördat tidiga morötter, ska du alltså inte så ett nytt gäng morötter på samma plats, utan välja en annan slags grönsak. Det andra man behöver tänka på är näringen i jorden. Grödan som precis skördats har sugit i sig en mängd näringsämnen ur jorden och om en ny gröda ska växa där behövs tillskott på näring/ gödsel innan nästa sådd eller plantering.

För er som vill producera så mycket mat som möjligt och eller har begränsat med odlingsplats kan det här bli en odlingsteknik man inte kan klara sig utan när man väl börjat praktisera den, dessutom är det ju kul att hålla igång odlandet och så att säga sudda ut tankarna att frösådd hör våren till.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar