Din varukorg är för närvarande tom!
Rödbetsbiffar med trattkantarellsås
Även om man har valt att utesluta kött i sin kost, kan det ibland ändå vara gott att göra en traditionell middag med sås, potatis och färsbiff. Här består färsen av rödbeta. Till middagen serveras en mustig svampgräddsås.
Rödbetsbiffar
Ingredienser:
500g färska rödbetor rivna på det fina på ett rivjärn
1 liten rödlök också den riven på det fina
1/2 tsk nymortlad svartpeppar
1 tsk örtsalt
4 msk kikärtsmjöl
3-4 msk potatismjöl
1 rund kakform som du kan lägga ner rödbetsblandningen i och pressa till en rund liten biff. Vi gjorde biffarna ca 1 cm tjocka
1 liten chevreost
Honung
ev Ramslöksolja
Gör så här: Riv rödbetor lök och blanda alla ingredienser väl i en skål och låt stå i 10-15 min. Blanda igen och tryck därefter ut biffar på 1-2cm tjocklek på en skärbräda. Micra därefter biffarna i en mikrovågsugn först på effekt 50% i 1 min och sedan i effekt 80% i 1 min (750w Micro). Detta gör att biffarna sätts samman och blir fastare och därmed lättare att hantera, för den som inte vill använda micro så går det att lirka ner dem i en panna med rapsolja och få till det lika bra. Använd i så fall en tunnbladig smörkniv med lite olja på så går det lättare.
Hetta därefter upp en stekpanna med rikligt med rapsolja( så att det täcker botten) Stek rödbetsbiffarna mellan 5-8min på varje sida på nästan full effekt, de ska bli knapriga på ytan. Ringla ramslöksolja över dem när de är färdigstekta och flytta över dem till en ugnsfast form. Bre på lite honung på varje biff och lägg därefter på en tunn skiva cherè ost på varje biff. Sätt in formen längst upp i ugnen på 275 grader och på grill och gratinera rödbetsbiffarna i ett par minuter så att osten får färg ( man måste nästan sitta och titta för det går så fort) En brännare går också bra att använda om man inte gillar dramatiken;)
Trattkantarellsås
Ingredienser:
2 nävar torkade trattkantareller
1 medelstor gul lök finhackad
1/2-1 dl mörkt öl
1,5 tsk grönsaksbuljong
1-2 tsk rödavinbärsgelé
3dl grädde
Några nypor örtsalt
En klick smör
Gör så här: Lägg två nävar torkade trattkantareller i en bunke med kallt vatten och låt stå i 10-20 min. Finhacka löken och fräs den genomskinlig i rikligt med rapsolja. Låt trattkantarellerna rinna av och finhacka dem och fräs i hop med löken, klicka gärna i en klick smör. Tillsätt ölen efter ett par minuter och låt det puttra så att ölen verkligen kokar in i löken och svampen, så att vätskan reduceras. Häll därefter i alla ingredienser i pannan och häll sedan över det i en tjockbottnad kastrull. låt det puttra på medel/hög värme och vispa då och då. När du tycker att såsen har lagom konsistens så är den klar. Smaka av med lite salt och vinbärsgelé ( om det behövs)
Rotsaker i ugn
Ingredienser:
Potatis, kålrot, palsternacka och rotselleri
Gul och röd lök
Vitlök
Några kvistar timjan, örtssalt, vitlökssalt och rosmarinsalt ( färska eller torkade örter går lika bra)
Rapsolja
Gör så här: Dela lökarna i fyra delar, klyfta rotsakerna i tunna klyftor och skala vitlöksklyftorna. Lägg allt på en ugnsplåt. Strö över kryddor och salt och ringla över rikligt med olja och ugnstek dem i mitten av ugnen på 225 grader. Ta ut plåten efter ca 20 min och rör om försiktigt med en stekspade så att så många grönsaker som möjligt får chansen att bli knapriga.
Zucchini
Gör så här: Dela en 20 cm zucchini i två delar och klyfta upp den och salta den. Stek den sedan hårt i rapsolja så att den får en bränd yta ( gäller att inte vända den för tidigt, man får bara en chans). Lägg upp zucchinin och ringla Kalamata olja över den och gapa blunda och njut. Jag lovar dyrt och heligt att jag aldrig mer ska odla någon annan sort än Costata romanesco 🙂
Att sota tomater. Hetta upp en panna och låt den vara torr, lägg delade tomater i den och låt dem ligga så länge du bara vågar, stjälp upp och garnera.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar