Vitlöken ska ner i jorden nu

 

Jag smet in på granngården och skulle köpa ett par pallkragar men vad hittar jag där!? Extrapris på vitlöksutsäde, 10 kr per förpackning! Jag köpte nästan alla och det blev totalt ca 40 lökar. Nu är det dessutom perfekt tid att plantera dem i odlingszon 2 och 3. Tur att vi har så många odlingar igång. Första planteringen skedde vid stugan. Men takfarmen, Prästgatan och tillsammansodlingen ska också ha sin del av utsädet.
Det är så härligt att småodlarna blivit så stora så att de kan hjälpa till med själva arbetet. Här har vi hämtat en skottkärra kompost från vår pallkragekompost ( som varit igång sedan 1992) och bestämt oss för att det blir vitlökarna ”Messidor ”och ”Morado” som ska växa vid stugan.

 

Den här odlingsbädden byggde vi 2012. Jorden består av fin sand, förmultnade löv och mängder av organiskt material så som kompost och trädgårdsavfall. Då en sådan jord är ganska fattig på både näring och mineraler så tillför vi algomin, hönsgödsel och en kärra kompost. Dessutom fick två säckar av Rölundas gödselladdade biokol åka ner i odlingsbädden.

Vi planterade vitlökarna ca 6 cm djupt, 10-15 cm mellan klyftorna och med ca 30 cm radavstånd. I vår ska de gödslas en gång till med hönsgödsel samt vattnas ett par gånger med gödselvatten.

Vill ni läsa om hur man gör sitt eget biokol så klicka in HÄR.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *