Din varukorg är för närvarande tom!
Novemberarbete i trädgården vid stugan
Som vanlig drar jag upp alldeles för många plantor. I år blev det väldigt många primulor. Så vi blev tvungna att bygga ytterligare ett land, vilket tar en stund då trädgården ligger på en grusås och marken innehåller i princip bara sand och sten. Men vi fick till det tillslut.
Mina traditionella komposter har vart igång sedan 1993. Jag gräver alltid ur komposterna höst och vår för att påskynda nedbrytningsprocessen. På en grusås är man alltid i behov av jord. När det gäller sådana här komposter ”traditionella”, så föredrar jag att bara använda mig av pallkragar så att det finns en direktkontakt med jorden. Det innebär att komposterna aldrig blir för blöta, för torra och att mikroorganismerna kan röra sig neråt i marken ifall det blir för kallt och att det inte blir ett isolerat mikrosystem som kräver tillsyn. De här komposterna sköter sig själv och har aldrig under 20 år, trots att vi blandar trädgårds och hushållsavfall, luktat illa. Det kräver ju i och för sig att man inte bor i ett tättbebyggtområde. I staden använder vi bokashikompost.
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Novemberarbete i trädgården vid stugan”
Härligt med november som bjuder på trädgårdsväder. Kompost är ett måste för en trädgårdsägare. I år har jag tömt bokashi direkt från behållaren i rabatter som jag täckte med billig köpejord i påse.
Jag gjorde detta i september och nu har bokashi-innehållet blivit jord.
Detta fick jag göra helt enkelt därför att vår grönsaksland är under 'utveckling' (alltså INTE avveckling;)))!
Vår varmkompost har nät i botten för att förhindra möss eller råttor att ta sig in men släpper så klart in all jordvärme och annat nyttigt. Jag matar den ibland med hönspellets vilket får den att förbtänna matresterna ännu fortare!
All "rikedomarna" i trädgården är inte av godo. Det som är bra för jorden älskas av snigelbebisar. Jag lägger numera aldrig gräsklipp i rabatterna. Den får vara kvar på gräsmattan som gödsel. Trädgårdsavfall får för det mesta hamna i vår skogskompost – en gigantisk BB för allehanda sniglar…
Däremot 'gamblar' jag med löven och det mesta hamnar i mitt 'woodland' som förning och skydd och då är jag på jakt efter sniglar där senast i mars om vi inte har snö eller djup tjäle…;)!/Anja
Lämna ett svar