Morötterna blommar

Blommande morot hos Farbror Grön
Ibland bli man så besviken. Särskilt när hela ens morotssådd har förvandlats till ett hav av vita blommor. 

Det har både varit en tuff och lätt odlingssäsong i mellansverige i år. Mycket regn och väldigt lite sol. 6 dagar sol och inga tropiska nätter den här sommaren meddelade en vän mig. Oj inte undra på att vissa växter haft problem!  Kylan i slutet av maj och början och juni ställde till det en hel del i vår stadsodling. Förutom att två sådder av Västeråsgurka frös bort så blev det inget av morötter av märket ”Samurai”.
Morot är ju en två-årig växt och om den får stå kvar i odlingen även nästkommande år så skickar den upp en blomställning nästa gång det är sommar. Låter man några morötter stå kvar kan man alltså få egna morotsfrön. För oss blev det ett stort missförstånd. Försommarkylan gav signalen till morötterna att sätta igång med blomning redan det här förstå året och därmed utvecklades inte några grova rötter. Nej, all energi gick åt till den vackra blomman i stället.
Uppdatering! Jag fick höra att morotsfröna till Samurai härstammar från Australien, vilket kan förklara varför de gick upp i blom. Frön från andra delar av världen där klimatet är helt annat, kan ha svårt att tåla kalla temperaturer.
Johannes Wätterbäck

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW