Din varukorg är för närvarande tom!
Lyssna till vårt nya kortavsnitt om kållarver
Lite då och då dyker det upp fantastiska bilder i olika odlarforum och sociala medier på någon som påstår att det där med att odla kål var väl inte så jättesvårt! Haha, vänta till nästa år brukar jag tänka och mycket riktigt, år två dyker ofta katastroferna upp med råge. Är det inte jordloppor som perforerar bladen, små gröna larver som gnager på dem eller stora larver som äter rent i slutet av sommaren så är det tillslut harar eller rådjur som kalasar på de sista kvarlämnade plantorna under vintern.
I senaste kortavsnittet av podcasten Två odlare emellan pratar Sara Bäckmo och jag om hur man kan skydda kålen, upptäcka angrepp, förhindra vidare angrepp och hur man kan bekämpa kålmal och kålfjärilslarver. Kanske hör ni att vi båda verkligen älskar att odla kål och vad viktig den är som gröda i våra odlingar och kök?

Om det är ett växtslag som vi odlare verkligen kan bli bedrövade av att odla så är det kål, en del ger upp kålodlandet efter en kålkatastrofsäsong för att de inte orkar se eländet. Men det finns ganska mycket man kan göra för att förhindra de värsta katastroferna och när katastrofen väl är där så finns det en hel del tips och trix och motmedel. Kål är en näringsrik, god och vacker växt och med lite närvaro och ansträngning går det att lyckas förvånandsvärt bra.
Skadedjur kallas de djur som förstör våra skördar och det gäller att lära sig vilka de är och hur de ser ut och när och hur man ska bekämpa dem. Är du ute i dina odlingar och tittar och undersöker växterna är det lättare att upptäcka angrepp än om du hoppas på det bästa. Lär dig att se tecknen som tyder på att det är något som händer, flygfän, märken på plantorna eller små svarta larvbajskluttar. Ta för vana att titta under kålbladen särskilt på svartkål, broccoli, broccolo och blomkål.
Har du några förslag och önskemål, något du verkligen skulle vilja att vi samtalar om, några frågor du hoppas ska få ett svar eller bara en idé om ett roligt och intressant tema, tveka inte att höra av dig.
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Lyssna till vårt nya kortavsnitt om kållarver”
En riktig nördig podd om de olika sorters kålen o smakskillnader mellan dem. Tips på kål att så tidigare o några man kan så senare. Och vinner man på att så tidig broccoli skörda huvud och sidoskotten för stt sedan rycka upp o sätta ut en ny planta? Älskar podden!!!
Tack 🙂
Hej!
Jag har en fundering. Har odlat kål för andra året i år, mest grönkål. Har täckt med fiberduk och klarat mig från dom flesta kålfjärilarna, men nu har jordlopporna bombarderat hela kål landet.Finns det något man kan göra???Läste någonstans att Algomin är bra. Övervintrar lopporna? Vad kan man göra åt det?
Mvh
Malin BåthProva med att täcka jordytan med ett tjockt lager med tex gräsklipp, löv eller trädgårdsrens. Det kan försvåra jordloppornas hopp mellan jord och blad. Har också läst om att Algomin eller vedaska ska hjälp mot jordloppor, men vi har inte provat. Japp, jordloppor kan övervintra. Så det bästa är att inte odla kålsorter, rädisor eller rucola där nästa år.
Lämna ett svar