Farbror Gröns nyårssnittar

Finns det något godare än läckra snittar? Här har vi gjort fem olika varianter som passar utmärkt till nyårsfirandet. De är alla smakrika och kan användas som en matig förrättsbuffé och något man kan plocka fram sent på kvällen när hunger åter kommer på besök.

Att avsluta året med vegetariska smårätter på egenodlade grönsaker känns både rätt och vackert. Som att hedra både dem och ens eget slit och arbete. Resan från frö till skördeklar gröda är inte en spikrak väg, det vet vi alla som odlar! När vi nu njuter av årets sista skördar har vi redan börjat att planera vad vi ska odla 2020 och en del av nästa års frön har redan landat i brevlådan. Vi önskar er alla ett riktigt gott nytt odlarår 2020, fritt från skadedjur och med både regn och sol i balans.


Rågbröd med rotsellericreme

Vi brukar baka eget rågbröd då och då. Det passar så bra ihop med olika röror. Här har vi gjort en röra med ugnsrostad rotselleri smaksatt med vitlök och majonnäs. Röran kan göras dagen innan serveringen.

Ingredienser

  • tunna skivor av rågbröd, kavring eller liknande
  • 1/4 rotselleri
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 dl raps- eller olivolja
  • 1/2-1 dl majonnäs (beroende på hur mycket majonnässmak man vill ha)
  • Saft av en halv citron
  • Örtsalt
  • peppar
  • ärtskott eller annat grönt

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotselleri, lök och vitlök. Dela rotsellerin i tärningar och löken i mindre bitar. Ugnsrosta rotselleri, lök och vitlök i en ugnsform mellan 20 – 30 min. Känn efter så att rotsellerin är mjuk rakt igenom. När de rostade ingredienserna svalnat, mixar man dem med olja, citronsaft, salt, peppar och majonnäs. Låt röran stå svalt till dess att den ska användas. Det går att göra röran dagen innan.

Skär bröden i bitar, ca 3×4 cm. Fördela röran med hjälp av stora skedar. Garnera med några ärtskott och stänk över lite olivolja.


Minipajer med grönkål eller Västerbottensost

Små minipajer är perfekta att hålla i handen på ett nyårsmingel. Vi brukar göra dem i gamla pastejformar. Om man gör dem i metallmuffinsformar, kan man dela pajerna på hälften innan servering. Det går också bra att göra en stor vanlig paj som man sedan delar i portionsbitar. Ta då dubbel mängd grönkål eller västerbottensost.

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0,5-1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 100 g grönkål eller västerbottensost
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 150 g ädelost

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och knåda ihop till en fin deg. Tryck ut degen i mindre former och nagga lite med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter. 

Hacka grönkål, lök och vitlök och stek sedan grönsakerna i oljan i några minuter, tills att kålen blir glansig och volymen av blandningen blir mindre. Fördela blandningen i pajskalet / pajskalet. Vill du hellre ha västerbottensost rivs osten med fördel på det grova på ett rivjärn. Lägg då , istället för kålblandningen, en liten hög med ostriv i vardera pajskal. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och lite svartpeppar och häll över grönkålsblandningen eller osten i formarna. Smula över ädelosten på grönkålspajerna.

Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter för minipajerna, lite längre för en stor paj. Enklast ser man att pajerna är klara när äggstanningen ev lyfter lite och koagulerar och inte längre vätskar sig. Ställ de nygräddade minipajerna svalt och vänta ca 15 – 30 minuter innan du avlägsnar pajerna från formarna. Enklast är om man först drar försiktigt runt med en tunn kniv mellan paj och form för att sedan vända dem upp och ned och knacka ut dem i handflatan. Servera pajerna ljumna eller kalla. Pajerna kan göras dagen innan, förvara dem då svalt.


Fröknäcke med rödbetshumus eller ärtpesto

Det är superenkelt att baka eget fröknäcke. Själva degen går på nolltid att sno ihop. Gräddningen i ugnen tar upp mot en timme. Det fina med detta fröknäcke är att det är gluten- och mjölkfritt.

Fröknäcke

Ingredienser till en plåt

  • 0,5 dl hela linfrön
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 2 dl majsmjöl
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl finriven lagrad ost
  • 1,5 dl kokat hett vatten
  • Salt
  • 1 tsk torkad oregano eller timjan

Gör så här: Sätt ugen på 150 grader. Blanda mjöl och frön i en bunke. Strö över osten jämnt. Tillsätt olja och vatten, salt och hälften av oreganon. Bland till en jämn smet/deg. Verkar den alldeles för smulig, tillsätt några droppar vatten eller olja. Vält ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå och kavla degen tunn så att den tänker så gott som hela plåten. Strö över salt och resten av oreganon. Grädda i mitten av ugnen. Efter ca 60 minuter är ditt fröknäcke färdigt att ta ut.

Knäck brödet i mindre bitar och förvara torrt i rumstemperatur tills det är dags att använda dem.

Ärtpesto

Ärtpesto är ljuvligt gott som ett pålägg på ett kex eller fröknäcke. Med citron i röran påminner den om avokadoröra.

Ärtpesto

Ingredienser

  • ca 250 g frysta gröna ärtor, sojabönor, bondbönor1 dl solrosfrön
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 50 g prästost*
  • 1 dl rapsolja + lite till stekning
  • skal och saft från 1/2 citron
  • 1–2 msk vatten
  • 1 nypa salt och svartpeppar
  • alfalfagroddar eller rödbetsgroddar till garnering

Gör så här: Tina de frysta ärtorna/bönorna i kokande vatten någon minut. Häll av vattnet och låt kallna. Rosta solrosfröna på medelvärme i en stekpanna med lite olja.  Pressa ner vitlöksklyftan när solrosfröna börjar bli gyllenbruna och fräs i max 1 minut så att inte vitlöken bränns. Ta av från plattan och låt svalna. Finriv osten. Mixa solros- och vitlöksblandningen med ärtorna och oljan. Blanda sedan ner, utan att mixa, citronskalet, citronsaften, vattnet och den rivna osten ( viktigt att den rivna osten rörs ner för konsistensens skull). Krydda med salt och peppar. Låt röran stå i kylen en stund innan servering. Fördela en klick ärtpesto på kex eller fröknäcke. Garnera med groddar.

Rödbethummus

En härligt röd röra som är mild och god. Kan användas som pålägg eller dipp. Att göra röran tar minst en timme eftersom rödbetornas koktid är ganska lång.

Ingredienser

Rödbetshummus
  • 2 rödbetor
  • ca 200 g stora vita bönor kokta
  • 1 rejäl klick flytande tahini
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk örtsalt
  • en nypa svartpepparev vatten
  • groddar av alfaalfa

Gör så här: Börja med att avlägsna ev blast på rödbetorna. Tvätta bort jord, men behåll skalet på. Koka rödbetorna tills de är mjuka, känn efter med en tändsticka, den ska lätt kunna tryckas in i rödbetorna. Det kan ta mellan 30-60 beroende på rödbetornas storlek. Häll bort vattnet och låt betorna svalna. Gnid därefter bort skalet under kallt vatten. Använd handskar om du inte vill få vackert rödlila händer. Dela rödbetorna i mindre bitar och mixa rödbetor och vita bönor med en stavmixer. Tillför till resten av ingredienserna och mixa till en slät röra. Om röran känns för tjock och stabbig kan man tillsätta någon matsked vatten. Låt röran stå i kylen en stund innan servering och fördela klickar på kex eller fröknäcke. Det går också bra att göra röran dagen innan servering. Garnera förslagsvis med groddar.

Dillröra med avokado eller gurka på tunnbröd

Denna röra är sagolikt god. Påminner om skagenröra i smaken men utan räkor.

Ingredienser

  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5-1 liten rödlök
  • hackad dill
  • salt
  • peppar
  • avokado eller skalad och urkärnad gurka. Det går också att blanda hälften av vardera grönsakerna.
  • tångrom
  • tunnbröd, hårt eller mjukt som gärna blivit lite torrt

Gör så här: Blanda majonnäs, creme fraiche, senap, önskad mängd dill, salt och peppar och blanda väl. Finhacka rödlöken och dela avokado eller gurka i tärningar. Blanda allt och låt stå en stund i kylskåpet innan servering. Bryt tunnbrödet i mindre bitar. Lägg en klick av röran på varje bröd. Garnera med en klick tångrom, lite dill och finhackad rödlök.


Farbror Gröns bok Skörda, Lagra, Laga

För mer tips om mat från egen skörd, vill vi slå ett slag för vår kommande bok Skörda, Lagra, Laga som kommer ut i slutet av mars 2020. Redan nu går den att beställa på Bokus.se.

Gott nytt år!

Theres & Johannes

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW