Din varukorg är för närvarande tom!
Bulgursallad med halloumi

Vi äter mestadels vegetarisk mat i vår familj. Det händer att vi då och då besöker en restaurang trots att vi själva både odlar våra egna grönsaker och mer än gärna experimenterar i vår kök. De vegetariska rätterna är i minoritet i de flesta menyer och ibland känner man bara ”Det kan väl för sjutton inte vara så svårt att slänga ihop med bulgursallad med halloumi och fetaröra”. Här har vi en supergod rätt som vi väldigt gärna skulle vilja se på restaurangmenyn nästa gång vi kommer. Rätten kan ätas kall, men även ljummen och het. Man kan göra som man önskar. Det är bara fetaröran som måste vara kall.
Ingredienser för 3-4 personer
- 5 – 6 dl kokad och kall eller varm bulgur
- 1 -2 fpk med halloumi
- olja till stekning
- några frodiga sallatsblad
Vinägrett
- 1 dl olja
- 1/2 dl vinäger
- 1 pressad vitlöksklyfta
- örtsalt
- 1/2 dl finhackad gräslök
- 3/4 dl finhackad persilja
- 1 msk repad färsk timjan
- (örterna ovan kan bytas ut mot tex rödlök och torkade örtkryddor)
Fetaoströra
- 75 g fetaost
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl gräddfil
- örtsalt
Vitlöksfräst paprika och tomat
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 3 medelstora tomater
- 2 vitlöksklyftor
- salt
- svartpeppar
- olja till stekning
Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och därefter blandas vinägrett med bulgur i en skål.
Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med gräddfil, pressad vitlök och örtsalt. Låt stå en stund i kylskåpet innan servering.
Skär paprika och tomat i bitar. Vi brukar skära tomaterna i klyftor och sedan delar vi varje klyfta i två delar. Vitlöken grovhackas. Börja med att fräsa paprikan i olja på ganska hög värme så att de näst intill blir brända. Rör med stekspade ofta så det inte blir kolbitar av paprikan. När paprikan fått färg tillstätter man tomat och vitlök och kryddor. Rör då och då. Vi tycker om att även tomaten får lite färg. När tomat och paprika fått fin färg kan man hälla röran i en skål, vill man att det ska vara lite mer såsigt kan man hälla i lite mer olja. Diska inte stekpannan.
Skär halloumiosten i skivor. Häll i en klick olja i stekpannan i resterna från paprika- och tomatfräset och stek halloumin tills den får gyllenbrun färg på båda sidorna. Det kan till en början se ut att ta lång tid, men när pannan är varm går det snabbt, så var lite observant.
Ta fram tallrikar och varva bitar av sallatsblad med bulgur, tomat och paprika. Lägg halloumin på toppen och servera med en klick fetaröra.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar