Din varukorg är för närvarande tom!
Nu har chilifröna kommit i jorden

I år är jag försenad med chilisådden. Chilifröna till de tre sorterna av släktet chinense som jag ska odla i år ( Bhut. jolokia strain 2 , CGN 21 500 och Bhut orange Copenhagen) kom med posten lite senare än planerat och jag blir ca sex dagar försenad, första gången på tre år som de inte åker i såjorden den 8 december.
Undvika sorgmyggor
Jag har hämtat upp den gamla IKEA-lampan, en timer och värmemattan från källaren Jag hittade också en liten påse med S- jord i källaren men den har legat där sedan maj och jag är lite rädd för att det ska finnas sorgmyggor i jorden. Så i år ska jag sterilisera (ugnsbaka) jorden i ugnen på ca 100 grader i 40 minuter. Sorgmyggor är en katastrof att få in i frösådderna, de äter upp rötterna och det enda botemedlet är egentligen nematoder, vilket jag har en gammal påse av i kylen, men jag vet inte om de fortfarande är aktiva. Förra året fick jag in dem när jag omplanterade chiliplantorna första gången och trots att det fungerar mycket bra med nematoder så hinner de ändå förstöra en hel del plantor. Har man möjligheten att förebygga problem ska man ta den extra tiden som behövs, det är så trist att stå där mitt i förödelsen och samtidigt veta att det delvis beror på att man var för slapp eller slarvig.
Innan fröna hamnade i jorden la jag dem som brukligt i bakpulver och vatten ( 1 kryddmått till 0,5 dl vatten) och i denna lösning får de ligga i ungefär ett dygn, ibland lite längre. Lösningen mjukar upp skalet så att fröet lättare kan börja att gro.
Strax efter nyår är det dags att göra den första omplanteringen av totalt fyra till fem stycken. Chiliplantorna kommer då att få stå under T-5 rören på skänken tills att de har ca 6- 8 bladpar, först då tycker jag att de kan fortsätta växa riktigt bra i källaren som håller ca 18 grader.
Mer om chili efter nyår.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar