Din varukorg är för närvarande tom!
Zucchinibollar

När Zucchiniplantorna levererar frukter på löpande band brukar vi göra friterade zucchinibollar. Kikärtsmjölet ,som det här receptet innehåller, gör att bollarna blir fasta och fina och bidrar med sitt protein.
För oss som äter mest vegetariskt är det många gånger en större utmaning att göra det där goda till, potatisen, riset, bulguren osv. Det är lite av tjusningen med att äta vegetariskt, att experimentera sig fram med olika grönsaker i nya former och tilllagningssätt. Allra godast blir dessa vegetariska bollar och biffar när de äts direkt efter tillagning. Då är de som allra krispigast och innandömet som krämigast.
Känn dig fri att leka med receptet och var inte blyg när det gäller kryddningen. Vill du ha en Indisk touch kryddar du dem på det sättet, vill du att de smakar lite thai, krydda dem så eller som i det här receptet, lite åt det Italienska hållet.


Ingredienser för 4 personer
- ca 500 g zucchini, fungerar både med små och stora.
- 2, 75 dl kikärtsmjöl
- 1-2 tsk bakpulver
- 0,5-1 tsk svartpeppar
- salt
- Pesto eller 1 msk finhackade blandade örter
- Ev en pressad vitlöksklyfta
Gör så här: Grovriv zucchinin och lägg det i en djupskål och blanda med 1 tsk salt. Låt rivet stå och dra för att sedan krama ur vattnet ur det. Blanda sedan rivet med kikärtsmjöl, bakpulver, peppar, salt, pesto eller örter. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan biffar i önskad storlek. Vi har provat att både steka biffarna och fritera dem i rapsolja. I stekpannan blev de snabbt brända och i kastrullen där vi friterade blev biffarna härligt gyllenbruna runt om. Värm upp rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp kan bollarna fastna lite i botten medan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i 7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.
Tips: Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma biffarna.
Här hittar du fler zucchinirecept: 7 underbara recept med zucchini
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Zucchinibollar”
Testade receptet i dag, riktigt goda. Jag kryddade med ganska mycket oregano, lite chili och vitlök. Haveris och yoghurt smaksatt med citronskal.
Jag friterade dem även jag tycker att det är lite otäckt att fritera, höll mellan 170-180 grader på rapsoljan.
ett recept att komma ihåg i dessa zucchinitider..
Vad roligt att höra 🙂
Lämna ett svar