Din varukorg är för närvarande tom!
Vitlök- skörda vid två olika tidpunkter
Vitlöken är kungen av lökar och den lök som är lättast att bli självförsörjande på om man gödslar och förvarar den rätt. Nu i dagarna är det dags att ge dem den första gödselvattningen
Har ni också upptäckt hur fantastisk denna gröda är och hur relativt lätt den är att odla?
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna om hur vi skördar vitlök. I boken beskriver vi alla steg i odlandet detaljerat från det lilla fröet, klyftan eller sticklingen och tills att grödan hamnar i din mun.
Skörd
Du kan skörda vitlök från juli till augusti. Vill du njuta av färsk vitlök när stjälkarna är gröna kan du börja skörda redan i maj-juni. Om du vill skörda för lagring bör skörden ske mellan den 10 juli och 1 augusti. Låt då vitlökarna torka på en solig och luftig plats i rumstemperatur. Tar du upp dem för sent finns det risk att skalet från klyftorna har släppt och vitlöken får sämre lagringsegenskaper. För att få en större lök sägs det att man ska knäcka stjälkarna några centimeter ovanför jordytan. Vi har dock aldrig märkt någon skillnad mellan lök som torkat självmant eller knäckts.
Ett varningens ord! Börjar man skörda vitlökarna tidigt för att njuta dem som vårprimörer är det lätt att man inte kan sluta, det är helt enkelt för gott. Ta det i beräkningen om du har dessa tendenser och plantera fler klyftor! Har du vitlökar kvar som du ännu inte fått ner i jorden innan tjälen kom så kan du lägga klyftorna på jordytan tillsammans med lite pelleterat hönsgödsel eller det gödsel du råkar ha hemma. Lägg sedan på ett ca 10 cm tjockt lager jord, det kan vara planteringsjord på säck, kompostjord eller någon annan jord. Har du tur klarar de denna behandling och du har ett gäng härliga lökar som du kan skörda under april-maj som primörer. Om du inte skördar dem då utan låter de stå kvar till juli och jorden där de växer är näringsrik så kan de bli minst lika fina som de du planterat tidigare under hösten. Vad gör du allra helst med vitlök och vad drömmer du om att göra?

Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Vitlök- skörda vid två olika tidpunkter”
Med vad gödslar du vitlöken i april? Funkar det med hönsgödsel upplöst i vatten?
Godast är vitlöken för sig själv som sallad: hackar upp den färska löken samt blast och blandar i ättika/olja. Gott till kött
Lämna ett svar