Din varukorg är för närvarande tom!
Vintersådd piplök och gräslök

Egen lök varje vår. Visst låter det underbart! Ett flertal ätbara lökväxter är perenna och har man en gång sått eller planterat en sådan lökperenn kommer den kunna ge skörd i år framöver.
Våra favoriter under tidig vår är gräslök och gräslökens storkusin piplök. Piplök har liksom gräslöken, rörformade blad vilka är gigantiska i jämförelse med gräslökens tunna strån. Båda dessa tidiga lökväxter använder vi gärna i sallader, till våra örtsalt och i sushi. Gräslöken är ofta en stående ingrediens i örtsmör och kalla såser och röror.
När vi vintersår grönsakerna, i detta fall gräslök och piplök, förser vi först krukor eller plastlådor med planteringsjord. Ovanpå jorden brukar vi lägga 5-15 lökfrön i små högar med några centimeter mellan varje hög. Meningen är då att de lökplantor som utvecklas ska växa upp i tuvor. Över fröhögarna strör vi ett jämnt lager med jord, ca en centimeter tjockt. Tidpunkten för denna typ av sådd brukar vara någon gång i slutet av februari eller början av mars, åtminstone för oss i Mälardalen där vi har odlingszon 2-3.
Det är först när man tillsätter vatten eller snö som fröna kan börja gro. Man kan alltså iordningställa sina sådder och vänta med att vattna eller lägga på snö, ifall man är tidigt ute eller om vädret är svajigt. Vi har märkt att många frön gror vid relativt låga temperaturer. Om det blir plusgrader under vintern kan ett flertal frön gro och blir det sedan väldigt låga temperaturer har vi varit med om att småplantor fryst ihjäl. Utifrån den erfarenheten brukar vi vänta till slutet av februari eller till början av mars innan vi kickar igång genom att lägga på ett tjockt lager med snö eller vattnar ordentligt.
Våra vintersådder placerar vi i vårt ouppvärmda växthus och utan växtbelysning. Andra ställen som går bra är inglasad uteplats, pallkrageväxthlus, odlingstunnel, drivbänk eller liknande. Att använda en stor transparent plast låda med lock brukar också fungera bra.
Om du odlar i högre odlinszon än 5 eller lägre än 2
Temperaturer och väderväxlingar skiljer sig åt i vårt avlånga land. I odlingszon 1 hinner det nästan inte bli tal om vintersådd, utan mer kall vårsådd. Men förfarandet blir det samma, men utan snö. I odlinzon 6 och uppåt kan det bli väldigt varmt soliga dagar, särskilt i växthus och liknande, och nattetid kan temperaturen å andra sidan bli väldigt låg. Blir det väldigt stora temperaturskillnader i växthuset, kan man om man är orolig att plantor ska ta skada, ställa in en fläktkamin och på så sätt få temperaturen att hålla sig lite mer jämn mellan dag och natt – ett hett tips för dig som har +35 på dagarna och -25 grader på nätterna i växthuset under vårvintern.
När det spirar
När stråna kommer upp är de små plantorna i behov att vatten. Det är förövrigt alltid viktigt att frösådder hålls fuktiga. Så när man kan skymta den första lilla gröna pricken är det dags att hålla koll och se till att jorden inte torkar ut. Allra först är de små plantorna dubbelvikta innan de rätar ut sig. Det ser lite lustigt ut, men inget man behöver oroa sig för.
Vill man plantera om sina tuvor en gång innan utplanteringen går det bra att göra det i planteringsjord. Vi slutplanterar oftast i pallkrage eller på friand i välgödslad jord. Men en gräslökstuva kan också trivas bra i en kruka. Förse då jorden med något gödsel. Om plantor som bor i kruka ska övervintras, bör man jordslå krukan under vintern. Det betyder att man gräver ner krukan med plantan i, i ett friland eller en rabatt. På så sätt hindras jorden att frystorka och döda plantan. På våren häver man upp krukan igen.
En piplök eller gräslök kan leva i många år. Det är verkligen en investering för den som gillar lök. Men är man inte så förtjust i smaken kan de vackra tuvorna med sina fantastiskt fina blommor i stället odlas för fägringens skull.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Vintersådd piplök och gräslök”
Vad glad jag blev att man kan odla dem på det viset! Vi bor i zon 5 i Småland, tänker att man sår dem någon gång i mars el april. Tidigare har vi breddsått dem , men det har varit pillrigt reda ut dem och omplanterat dem styckvis direkt i jorden 😅 vill också Tacka er en bra blogg och har lärt mig massor av era tips!!! 🤩 god fortsättning på det nya året!! 🎉💕💫
Ånej! sådan lök ska inte sättas en och en eller bredsås. De ska växa i tuvor och även då kan det ta en stund innan de verkligen etablerar sig och blir till stora och kraftiga bestånd. Lycka till och tack 🙂
Johannes
[…] Vintersådd piplök och gräslök […]
Lämna ett svar