Din varukorg är för närvarande tom!
Vinbladsdolmar
I våra trädgårdar växer alltid minst en vinranka. I skogsträdgården är det för vindruvornas skull, men i tillsammansodlingen är det för vindolmarnas skull. Med kurdisk familj i huset var det en önskan att ha vinrankor och vi förstår varför. När Samira levererar sina dolma till oss äter vi så vi storknar. Här är en av våra varianter.
Ingredienser
30-40 färska vinbladsblad
1 dl valnötter
1 liten rödlök
4 salladslökar
30 nymortlade svartpepparkorn
4 zucchiniblommor
Några blad kål i det här fallet: Rucola, Collard, Pink Lettuice och crispy and spicy.
1 tsk torkad dill
5 skivor torkad sharonfrukt (går bra med russin också)
1,5 tsk salt
1/2 dl persilja
1 dl mynta
0,5 dl olivolja
2 dl basmatiris
3 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 dl pressad citron
Gör så här:
Fyllningen
Skölj riset så vattnet inte längre är grumligt och häll över i ett durkslag.Fräs den finhackade rödlöken, vitlöken och salladslöken i olivoljan så att de blir glansiga men inte brända. Tillsätt riset, nötterna, svartpepparn, de finhackade sharonskivorna och alla örter och finhackade kålblad. Stek ett tag och tillsätt mer olja om det blir för torrt. Häll sedan på 3 dl kallt vatten rör om och låt koka in. Smaksätt med sirap och salt.
Rullning
Skär bort den grövsta bladnerven på varje enskilt vinblad (se bild) klicka på en klick fyllning på det uppochnervända bladet vik in båda kanterna och rulla paketet framåt, det ska rullas tajt. Packa dolmarna tätt i en kastrull så att de låser varandra och inte rullas upp under kokningen.
Kokning
Pressa i citronen och några nypor salt, häll i vatten tills det nästan täcker dolmarna, lägg en liten tallrik på dolmarna för att hålla dem på plats och koka på svag värme i ca 30 min eller tills vattnet kokat bort. Klara!
Tips, dolmarna är godast om de fått svalna och mumsat till sig i kylskåpet en eller ett par dagar. Perfekta som de är , eller som tillbehör eller lite lyx på en picknick. På bilden högst upp serveras dolmarna med vegefärsbiffar med basilika, yoghurtsås med vitlök och mynta, smörstekta sockerärter och smörstekta kantareller.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar