Din varukorg är för närvarande tom!
Vinägerskola steg 2 – vinägermamman ska tillsättas och omvandla alkoholen till ättikssyra
Nu har det blivit stilla i burkarna på skänken och i damejeannen. Det hemtrevliga kluckandet har försvunnit! Så nu är det dags att sätta vinägermammorna i arbete, de där slemmiga hjälpredorna som omvandlar alkohol till den finaste vinäger. Det tar mellan en till två månader för det första steget i vinägertillverkningen, att klyftor tillsammans med sockerlag ska jäsa klart. Nu är det dags för det andra steget, att göra vinäger.
Steg två
Det viktigaste att göra innan ni tillsätter mammorna är att sila av lagen från klyftorna, det gör man enklast i en silduk i en silställning ovanför en stor skål. Tryck sönder klyftorna och mosa dem lätt när de ligger i silduken, detta för att få ut så mycket vätska som möjligt. Dra sedan med en slev försiktigt mot sildukens insida, äppelmoset täpper lätt till sildukens hål. Lägg gärna en tyngd ovanpå klyftmoset så kommer vätskan att rinna genom duken snabbare, men var försiktig så inte silställningen brakar ihop, vilket har hänt mig en gång. När du upplever att all vätska är tillvaratagen är det dags att hälla upp vätskan på stora burkar eller karaffer. Låt lagen stå i 1-3 dagar så att det bildas en bottensats, häll därefter av lagen försiktigt i en annan burk så att bottensatsen inte följer med. Ofta har man bara ett försök på sig med en burk, det funkar inte att ta lite i taget under just detta moment utan se till att du har allt framme, gärna flera burkar att hälla i och häll av lagen i ett svep så mjukt och följsamt det bara går. Anledningen till att bottensatsen ska bort är att 1 vinägermammorna arbetar bäst om det inte är jättemycket partiklar i lagen och 2 i den färdiga produkten, äppelcidervinägern vill vi ha så lite bottensats som möjligt.
Lagen har stått i tre dagar och blivit så klar som jag vill ha den. Lägg märke till att jag har flera rena glasburkar i beredskap när jag häller av lagen. Här kan jag tömma ur innehållet i ett svep. En del kanske skulle påstå att jag är smått konservativ då jag alltid använder glasbehållare till mina syrnings- och vinägeräventyr. Men jag vill ha ett material som inte läcker ut några kemikalier i mina produkter oavsett om plasten är livsmedelsgodkänd eller inte. Samtidigt tycker jag att det är underbart att kunna följa mina processer visuellt genom det transparenta glaset. Många av mina burkarna har jag hittat i olika secondhand butiker.

Den som spar han har! Här fiskar jag upp vinägermammor från förra åretsvinägertillverkning. Jag har jag förvarat dem i kylskåpet i vinäger tillsammans med ett par teskedar socker. Alla mina mammor härstammar från bottensatsen från en ofiltrerad äppelcidervinäger av märket Kung markatta. Så har du inte tillgång till redan färdiga mammor så är det en sådan vinäger du ska köpa, en ofiltrerad och använda bottensnusket.
Ibland har man tur och det uppstår spontana vinägermammor redan under steg 1 bland klyftor och lag och ibland uppstår det en vinägermamma under de tre dagarna jag låter lagen stå och bilda bottensats. Nya vinägermammor är mycket tunnare och ljusare än sparade mammor.

Det sista jag gör är att sätta över duk på burkarna med vinäger och jag fixerar dukarna med en gummisnodd. Mammorna vill inte ha det lufttätt och jag vill inte ha flugor och andra insekter i vinägern. Burkarna ställer jag i skåpen ovanför kyl och frys så att jag nästan glömmer bort dem. Se till att märka burkarna med de datum du gjort de olika momenten, det är oftast svårt att minnas efter ett par veckor och bra att ha den informationen till kommande säsonger. Ta för vana att titta till burkarna lite då och då så att det verkligen bildas mammor. Först blir det som ett tunt skinn på ytan som byggs på underifrån och när den blir så pass tung så att den inte kan flyta så sjunker den ner och lägger sig på botten. I bland blir det uppemot 10 mammor som ligger på botten som ett dragspel under två månader. Anar du att vinägermamman fastnat i kanten av glasburken så kan du putta ner den så att den sjunker ner till botten.
Om ca en till två månader från och med nu är det dags att tappa ur vinägern från burkarna och skilja mammor och vinäger åt. Jag återkommer om detta någon gång i januari eller februari och delar med mig av våra tips och trix när det gäller detta. Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
- Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpaNu i mitten av maj är det en perfekt tid att så gurkväxter. Gurka, melon, squash och pumpa älskar värme, växer snabbt och är känsliga för kyla så därför är maj en perfekt… Läs mer: Så gurkväxter i maj – gurka, melon, squash och pumpa
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Vinägerskola steg 2 – vinägermamman ska tillsättas och omvandla alkoholen till ättikssyra”
Åh – precis vad jag funderat på – hur jag ska hantera mammorna som fötts/föds efter den tjocka gamla mamman som jag räddat undan förgängelsen. De får alltså bo kvar i burken i ett par månader efter silning – torde bli nån gång snart. Det blir bara fler och fler. Är det när det slutat bli fler som det är klart? Väntar till nästa lektion… 😉
Hur mogna måste äpplena vara? Just nu har jag en hel del omogna men fina äpplen som fallit ner av blåsten.
Vi har aldrigt testat med omogna äpplen. Skulle tro att det är för lite socker i omogna äpplen.
Lämna ett svar