Din varukorg är för närvarande tom!
Konsten att odla chili, nu tar vi ner plantorna i källaren igen.
![]() |
Vi tar ner både krukodlade och earthboxsodlade chiliplantor till takfarmenkällaren. Eftersom vi vattnar dem så ställer vi dem på odlingsbrickor. |
Nu är det dags att städa upp i odlingskällaren i parkeringsgaraget under takfarmen. Ikväll jobbar Christopher och jag med detta tills vi blir klara, antagligen utrustade med nya batterier i pannlamporna, för det tar en stund och det hinner säkerligen bli mörkt innan vi är klara.
![]() |
På gång att börja mogna. |
Anledningen till denna städning är att göra plats för årets chiliplantor som vi vill kunna skörda av ännu ett tag. Nu ska de få fortsätta sitt liv inomhus eftersom utomhusklimatet inte längre är gynnsamt för plantorna och de frukter som sitter på plantorna behöver ljus och värme för att kunna mogna. Till skillnad från tomater som kan plockas gröna och sedan eftermogna i rumstemperatur, behöver chilifrukter utöver ljus och värme, också sin planta för att kunna mogna. Det betyder att det inte funkar att plocka av omogna chilifrukter och tro att de ska mogna i efterhand. Omogna frukter kan ätas färska, men är omöjliga att syra och göra sås på och det är vad vi använder 90% av våra chilifrukter till.
Det är ett ganska slitit arbete med att få ner de finaste plantorna via de trånga personalhissarna ner till odlingskällaren, men kul är det och verkligen mödan värd. På 10 plantor kan vi med hjälp av belysningen ( 12 ljus 12 natt) skörda ytterligare ca 5-10 kg frukter.
På vår takterrass har vi denna säsong haft upp ca 25 olika sorter. Eftersom vi långt ifrån har plats för att plantor i vår odlingskällare kommer vi i första hand prioritera plantor med mycket frukter på och sorterna Amarillo, Bhut jolokia och Carolina Reaper.
![]() |
Ser ni stekeln i hörnet till höger? De är dessa som ser till att lössen inte tar överhanden. |
I år ska vi för första gången testa att sätta ut nyttodjur i odlingskällaren den här årstiden, 2 arter av rovdjurssteklar som kommer patrullera på våra plantor och förhoppningsvis hålla dem lusfria.
Plantorna vi tar ner brukar vanligtvis bli totalt översållade med löss och varenda del av dem brukar bli kletiga av bladlössens sekret. Vi tror att detta problem bara är ett minne blott och att vi kanske till och med kommer att våga oss på att övervintra några plantor det här året, men det återstår att se.
Hur vet man när och om frukterna är mogna?
Om du vet vilken chilisort du odlar kan du söka info på nätet för att se vilken färg den ska ha i mognat tillstånd. Om du glömt namnet eller färgen, men ser att frukterna börjar skifta i färg är det ett tecken på att de kommer att få en annan färg i sin slutliga fas. Kan man ska man låta chilifrukterna sitta kvar tills de fått sin färg annars kan man plocka dem när de börjar att slå om.
Är grön chili starkare än röd?
Svaret kan vara båda ja och nej. Eftersom sorter har olika färger så kan helt klart en grön sort vara starkare än en röd, men det kan också vara tvärtom. Styrkan sitter inte i färgen utan hos sorten. När det gäller omogna frukter som är gröna, är de inte starkare som omogna än som mogna. Däremot kan de ha en väldigt angenäm smak av grön paprika som man tex utnyttjar hos sorten pimientos de padron, som faktiskt blir knallröd när den är mogen.
Passa på att ta egna frön av dina favoritsorter!
Det finns en viss risk att olika chilisorter befruktar varandra och i det fallet uppstår det olika slags korsningar, vilket i sig kan vara ganska kul om man är beredd på det. Men vill man ha sortäkta plantor som ger samma sorts frukter som de du tog fröna ifrån, är det bäst att ta frön från de frukter man antingen sett till att pollinera för hand från samma slags blomma eller de frukter som mognade tidigast.
Samma källare fast under våren och under plantuppdragningen. Som ni ser på bilden har vi belysningar i två våningar. Vanliga lysrörsarmaturer ovanför borden, T5 rör under borden och en och annan lampa från Stig Häggkvist, men de syns inte på denna bild.
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Konsten att odla chili, nu tar vi ner plantorna i källaren igen.”
Klipper ni ner chilin efter skörd? Jag har plantor som är som små träd. 120 -140 cm
Lämna ett svar