Din varukorg är för närvarande tom!
Vi sår och skördar huvudkål kallt!

Huvudkål är kungen bland kålgrönsakerna i köksträdgården, både utseendemässigt och till hur den breder ut sig. Ser man även till hur mycket mat den kan ge (beroende på om någon annan äter upp den eller inte) så blir den näst intill kejserlig. Hos oss är det är inte ovanligt att vi kan skörda 5-8 kilo huvudkål ur samma pallkrage. Vårt rekord, när vi gödslar lite extra, ligger på strax över 10 kilo.
Som så många andra växter sår vi huvudkål i planteringsjord ute i kallväxthuset under februari och mars. Kylan på nätterna och solens starka strålar på dagarna gör att vi får extremt kraftiga och kompakta plantor. Ofta tittar plantorna upp tidigare än vad man kan tro – när det faktiskt är är flera minusgrader på nätterna.




Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel som i år fyller 50 år i år. Under 30 av dessa 50 år har vi varit en av deras kunder. Vill du kika in på Impecta Fröhandels huvudkålssortiment kika här och glöm inte att spana in deras frönyheter.
Använder du koden FARBRORGRONKAL och bor i Sverige så får du ta del av Impectas erbjudande: 3 för 2 på alla kål- och broccoliväxter .


Sådd
Kålsådden gör vi i frukt- och grönsaksaskarna från livsmedelsbutikerna – våra favoritodlingsbehållare för sådder. Vi bredsår kålfröna över jordytan i odlingsbehållaren ( det blir alltid för många), så att fröna hamnar någorlunda jämt över ytan. Sedan strör vi några millimeter jord ovanpå fröna och ställer sedan sådden på en odlingsbricka ute i växthuset. Är det en mild vårvinter och snön lyser med sin frånvaro vattnar vi ovanifrån med en vattenkanna med strilmunstycke, och har vi snö lägger vi ett tjockt lager på snö ovanpå.
Läs mer: Världens bästa odlingsbehållare

Fröna gror
Innan slutet av mars brukar fröna väckas av den starka vårsolen och värmen på dagarna. Då kan det vara mellan plus 25 grader (några timmar under dagen, särskilt under soliga dagar) och ner mot minus 10 grader vissa nätter. Plantorna som startat ute i kallväxthuset klarar dessa stora temperaturskiftningar hos oss. Bor du i de höga odlingszonerna eller är oroligt lagd, kan en kupévärmare under stränga nätter göra skillnad. Men för oss i odlingszon 2 och 3 har det alltid fungerat utan tillskottsvärme. Inte en endaste kålplanta som såtts i februari och mars har dött under alla år som vi odlat kallt.


Omplantering
När plantorna är mellan 5 och 10 centimeter planterar vi om dem en och en i enskilda krukor. Därefter ställs de på odlingsbrickor på samma plats, inne i växthuset, och vattnas genom att vi fyller på med vatten underifrån. När ytan ser fuktig ut, och man kan känna på krukorna att de är tunga, ställer vi dem på en ny odlingsbricka så att vattnet får rinna av. De omplanterade plantorna står ofta i växthuset de första veckorna, men allteftersom våren närmar sig med stormsteg och det blir varmt i växthuset, hamnar plantorna utomhus på en odlingsbricka i väntan på utplantering.




Utplantering
Vi har för länge sedan slutat att följa rad- och plantavstånd, det är så trist och begränsande. Vi planterar istället ut lite som vi känner och blandar gärna med andra växter. Vi gillar när det blir oväntat vackert och när naturen överraskar. Lite huvudkål, eterneller, zinnia, rosenskära, broccoli och sallat passar bra som kompisar. Plantorna planteras lite huller om buller med sina kompisar och det får tävla om ljuset och växa bäst de vill. Innan utplanteringen rensar vi bort allt ogräs och luckrar jorden med en grep och tillför någon form av gödsel.


Skörd av huvudkål
Vikten på våra enskilda kålhuvuden vid skörd ligger på omkring 2 kilo. Det är en behändig storlek att jobba med i köket och att förvara i kylen. Fram till i början av december kan plantorna stå kvar i odlingen men längre än så rekommenderas inte. Under minus 5 grader finns risken att de fryser sönder inifrån, även om enskilda exemplar ibland kan klara sig. Kål som skördats när den är fryst förvaras bäst i kylskåpet ett dygn innan användning så att de tinar långsamt.

Vilken huvudkål ska man välja?
Varför välja? Köp på dig några sorter och testa vilken du tycker passar för dina behov, odlingar och smaklökar. All huvudkål man själv odlar blir ofta mycket godare än den man kan köpa i mataffärerna – mer saftig och mindre bitter. Vi odlar ofta flera olika sorters huvudkål, vitkål, rödkål, savoykål och spetskål. Men vi har blivit lite extra förälskade i den röda spetskålen Kalibos. Saftig, mild, vacker och lagringsduglig i flera månader om man skördar den innan första riktiga kylan tar den.
Mer om att odla kallt hittar du i denna bok: Odla kallt och klicka HÄR för att kika på Impecta Fröhandels sortiment av kål.
Använder du koden FARBRORGRONKAL och bor i Sverige så får du ta del av Impectas erbjudande: 3 för 2 på alla kål- och broccoliväxter.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar