Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör slajm
![]() |
Slajmets tre grundelement |
Usch så hemska ni är familjen Farbror Grön! Hur kan ni hålla på med sådana här vidriga kemikalieexperiment? Ja jag vet, det är så att näbbstövlarna darrar bort sina snablar och surdegen sjunker ihop i ren och skär ångest för att vi inte är så hållbart perfekta i alla lägen. Men, vi är faktiskt inte några slags gröna laestadianer som försöker rädda den här planeten i alla lägen, vi får helt enkelt inte den kicken eller behöver känna oss så fantastiskt goda i princip alla lägen. När jag var ung var jag mer intolerant när det gällde det gröna och kunde gå i klinch med människor som använde yes-diskmedel eller klorin. Jag gör det inte längre, det är ingen bra väg att gå tycker jag, den brukar inte kunna inspirera tillräckligt mycket utan snarare skapa ett motstånd oss människor emellan. Något vi däremot gillar är att ha kul och att se när barnen utvecklas och får gå loss i kreativitet och blir levande i det de gör.
Så gick det till: Först såg barnen ett par youtubevideos om hur man gjör slajm och kom sedan springande till oss vuxna och berättade att de ville testa att göra sitt egna klet. Vi hade faktiskt inte några av ingredienserna hemma där och då, så det rann ut i sanden. Väl ute på stan några dagar senare när vi var ute och handlade påminde de mig om att vi måste köpa ingredienserna till slajmet. Jag som inte ens hade sett videon visste inte vad man skulle använda. Jag litade på att de lagt på minnet vad som behövde köpas och de hade de verkligen gjort. Först gick vi till ett apotek och köpte linsvätska och lärde oss av expediten att det är borsyran i linsvätskan som liksom stabiliserar ihop de andra ingredienserna. Sedan gick vi till deras favoritbutik Panduro och köpte lim och fick höra att de aldrig sålt så mycket lim som i år och att det var därför de hade ett helt bord fullt med limflaskor. Till sist gick vi in i en mataffär och köpte rakskum och fick leta en stund då rakgel verkar vanligare än skum idag, det var länge sedan jag rakade mig. Väl hemma tog barnen fram varsin bakskål och tillsammans googlade vi på sljam och hittade lite mer info hur det skulle gå till, i vilken ordning allt skulle ske och vilka proportioner vi skulle använda av respektive ingrediens. Vi blandade hälften rakskum och hälften lim i resp skål med hjälp av en träslev. Sedan nä vi sprutade i linsvätska ändrade den kletiga massan karaktär och drog ihop sig och blev trådig. Vi knådade och knådade och sedan utbrast lilltjejen att om slajmen ska bli riktigt strechig och mjuk ska man blanda i bodylotion ( det hade den stora youtubaren Theres Lindgren berättat) och det stämde. Slajmet blev än mer följsamt och mjukt. Vill ni testa vårt recept? Försök hitta ett oparfymerat rakskum, det doftar väldigt starkt av parfym annars. Tänk er! Två barn under 10 som stinker nyrakad tonåring. Det blir fel helt enkelt. / Johannes
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar