Vi gör enkla och snygga tunnlar med fiberduk

Känsliga växter kan behöva skyddas med tunnlar av fiberduk när de planteras ut. Vi skyddar t ex kålplantor mot skadedjur i början av deras liv eller gurkväxter och majs mot kylan. Men framför allt gör vi det för att ge dem det lite extra ombonat. Så här gör vi enkla och snygga fiberdukstunnlar.

Johannes pappa har lämnat efter sig en hel del grejer vid vår stuga, på gott och ont. Bland annat finns det delar av vindskydd i bambu, lite varstans. Vi har inget behov att skärma av någonstans och om vi ska vara helt ärliga så är vi inte så förtjusta i just vindskydd av bambu. Ribborna är kyvda på längden och består av kanske en tredjedel av en bambustör. När vi byggde ut vår pallkrageodling för två år sedan hittade Johannes ett nytt användningsområde för bamburibborna i vindskyddet. Vilken tur att vi inte hade gjort tändved av dem innan.

vindskydd bambu

Fixa bågar till alla tunnlar

Johannes pillade loss ett flertal ribbor, efter att ha testat dess böjlighet. Längden på bambun passade precis för att göra förhållandevis höga bågar till pallkragarna. Det var bara att böja och sticka ner bågarna i pallkragarna på lagomt avstånd. Det blev nog mellan tre och fyra bågar per pallkrage. Vill man få den lilla tunneln att se så snygg ut som möjligt sätter man ribborna med jämna mellanrum och låter bågarna vara lika höga. Var tredje båge Johannes böjde gick av och blev till tändved. Senare märkte vi att om bambujalusiet får ligga ute i väder och vind ,så att det håller sig fuktigt, så klarar de enskilda bambuspjälorna böjningen bättre och inte lika många går sönder.

Så enkelt att fixera

Över bågarna la vi fiberduk. En sådan sort som inte smular sig, utan som finns på rulle och heter något i stil med professionell . En extra slitstark fiberduk kan man återanvända flera gånger om, flera år. När den dessutom köps på rulle, kan man klippa exakt så lång som man vill ha den och slipper kanske skarva. Tänk att duken behöver vara mycket större än man först tror. Växterna man har under kommer att växa på höjden. Fiberduken vi hittade som låg i en fyrkantig förpackning och som heter proffersionell räckte till fyra pallkragar på längden.

För att få duken att ligga kvar använde vi stenar och störar som tyngder och liksom bäddade in överflödig duk under stenarna. När man skulle vattna eller titta till växterna kunde man bara ta bort några stenar och lyfta på duken och sticka in slangen.

Det är inte säkert att bambubågarna håller i flera år. För oss gör det inget eftersom vi har så många ändå som vi kan använda. Vi eldar upp de som går av eller spricker. Ett extra plus för detta återvunna material, är just om det är naturligt och kan brytas ned i komposten eller eldas upp.

De snyggaste bågarna blir på pallkragar, men det funkar bra även i större odlingsbäddar och på friland om man inte är så kinkig med estetiken.

Passar även på friland

Bamburibborna passar i flera olika slags odlingsbäddar och även på avgränsade områden på friland. Det är få odlingsmaterial vid utplantering som kan ge växterna det där lilla extra för att växa bra. Vi tycker att fiberduken är obeskrivbart bra i detta läge för våra växter. Vi har fler inlägg som handlar om pallkrageodling och hur vi skapar bra jord. som kan ge lite mer näring till ert odlande.

Tycker du att vårt arbete känns värt och att du får ut kunskap och glädje av det vi gör. Välkomna att bli premiumläsare. Förutom att öppna upp för allt material som ligger bakom betalvägg så är 59 kr i månaden ett sätt att säga att du gillar det vi gör och vill att vi fortsätter att sprida vår gröna glädje. Tack för att du läser. Till Farbror Grön Premium: Premium-prenumerationer.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Vi gör enkla och snygga tunnlar med fiberduk”

  1. Hej!
    Va bra att återanvända bambupinnarna..
    Vad många fina pallkragar ni har nu.
    Var köpte ni den där proffesionellt fiberduken som va så hållbar.
    Tycker det är besvärligt med fiberduken som
    hela tiden smular sönder? Är det den bästa varianten ni har använt?

    Mvh Helene Eskilstuna

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Blomsterlandet har jag för mig, platta paket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *