Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör egen jord – vi har slutat att köpa

Vi har slutat att köpa jord till alla stora krukor och odlingsbehållare, vi gör egen jord. Istället för att tillföra all kompostjord till friland och pallkragar, ser vi till att det finns tillräckligt mycket kvar till våra krukor och behållare. Vad mycket pengar vi sparar och vilken härlig känsla det är att bli mer och mer självförsörjande på allt kring odlandet.
Genom att använda vår egna kompostjord till krukor, odlingslådor och backar har vi minskat vår förbrukning av säckjord radikalt. Nu för tiden använder vi bara köpt planteringsjord till sådder och till första omplanteringen, till allt annat använder vi kompostjord.
Läs mer:Behöver man så i såjord?


Våra komposter – jordfabriker
Vi har komposterat sedan vi började odla för 30 år sedan och har fastnat för att göra det i pallkragar som är öppna i botten och öppna i toppen och därmed självreglerande. Har man öppet i botten kan mikroorganismer och nedbrytare vandra upp och ner i materialet och rädda sig om komposten något år skulle frysa. komposten blir heller aldrig för blöt med en öppen botten, en för blöt kompost fungerar inte. Att det är öppet i toppen gör det möjligt för regn och snö att fukta komposten, en kompost som är torr fungerar inte heller, den stannar. Det ska alltså vara, som med så mycket annat, vara lagomt.
I Tillsammansodlingens komposter lägger vi allra mest gammal krukjord, som tidigare också kommit därifrån, samt ogräsrens, material från trädgården och ibland även bokashikompost. Vid komposterna i stugan lägger vi samma slags material men även matavfall. Matavfallet blir till näring för maskarna och vi har hysteriskt mycket mask i dessa komposter och i alla livsstadier, från ägg och bäbis maskar till stora mammor och pappor.


Kompostbehållarlogik
Vi har har kommit i kontakt med olika slags plastbehållare för traditionell kompost och varmkompostering genom åren. Vi har inte har inte fastnat för några av dem. Ofta har de stängt i botten och ett lock ovanpå, vilket inte sällan påverkar processen negativt. Dessutom blir de alltid fulare med åren och besvärliga när de går sönder. En pallkrage kan hamna i majbrasan eller själv bli till kompost när den är uttjänt, men en plastbehållare behöver man åka till återvinningen med.
Den svarta varmkompostbehållaren på bilden ovanför var vi jättesugna på att testa fullt ut och det började bra. Märkligt nog föll två granar över den strax efter att vi monterat den och kommit igång, de krossade behållaren till oigenkänlighet. Sedan dess har vi inte vågat ta in en ny behållare i plast i vår odling. Kompostgaller är jättebra om man vill stänga ute små hundar och skydda växtlighet mot harar och kaniner. Till kompostering är de dock inte optimala då de torkar ut materialet som ska brytas ner.

Vi gräver om komposterna
För att nedbrytningen ska fungera så bra som möjlig och för att vi ska kunna upptäcka ifall komposten är för torr, gräver vi om dem med jämna mellanrum. Vi brukar gräva om dem tidigt på våren när tjälen släpper och sent på hösten precis innan tjälen kommer. Omgrävningen påskyndar nedbrytningen då allt material ölandas runt och materialet blir luftigt.




Vår egna kompost jord
Känslan av att vara självhushållande på sin egna jord är underbar och vad mycket pengar vi sparar! Egna grönsaker, egna frön, egen näring, egen jord. För oss odlare hamnar man oftast här. Vi vill inte köpa massa produkter som vi inte riktigt vet vad de innehåller och när allt finns där ute att ta hand om, varför inte göra det. Och om du tycker att du inte har tid, vänta ett par år och se vad odlandet gör med dig, du kanske slutar du arbeta heltid med annat snabbare än vad du trott.
Läs mer: Gör gratis gödsel av ditt ogräs, Fröodling – undvika korsningar och välja sortäkta frön
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar