Vi gör äppelcidervinäger klyftmetoden

Äppelcidervinäger
Tänk att tillverka sin egen äppelcidervinäger på naturens överflöd!
Det här är den enklaste vinägermetoden då den baseras på sockerlag och äppelklyftor, man behöver alltså inte bege sig iväg till ett musteri om man saknar egen mustutrustning. 
 

Steg 1 – jäsning

Du behöver:
Sockerlag, 1 dl socker till 1 liter vatten (ska ej vara hett)
Äpplen, alla sorter utom Cox orange har fungerat för oss.
En damejeanne med tillhörande jäsningslås eller stora glasburkar eller hink för tex ölbryggning med jäsningsrör.
Glas, keramik eller stenvikter om du använder glasburkar.
Någon slags väv om du använder glasburkar, för att utestänga blomflugorna.
Glasburkar behöver stå på stora fat. När jäsningen kommer igång kan det skvätta.

Gör så här: Diska glasburkarna eller damejeannen och skölj dem väl. Lös upp sockret i vattnet i ett par kastruller som du ställer på spisen, vill du att sockret löser sig snabbare kan man sätta på plattorna ett par minuter och vispa lite. Ta så mycket vatten du tror att det kommer gå åt, ofta tar man för lite. Klyfta upp varje äpple i 4-6 klyftor och lägg dem i burkarna eller damejeannen. Fyll inte med äppelklyftor ända upp till kanten i burkarna, lämna ca 5-6 cm och fyll inte hela damejeannen utan bara tills den börjar smalna av så att det blir en rejäl luftficka mellan klyftorna och halsen ( för att motverka obehagliga fontäner). Lägg tyngder på klyftorna i burkarna, så att de inte ska flyta upp till ytan. Slå därefter på sockerlag nästan ända upp till kanten. Ställ burkarna på fat och sätt en bit väv över öppningen med hjälp av en gummisnodd eller ett snöre. Använder du damejeanne så häller du i sockerlag men är observant på att du inte häller i för mycket, tänk på att behålla luftspalten. Det finns nämligen en risk när man använder frukt eller bärbitar i en damejeanne att de kan täppa till halsen eller jäsningsröret. Detta kan skapa ett tryck som gör att det kommer kunna spruta upp som en fontän ända upp i taket om du har otur och därmed förstöra både hemmets inredning och lösöre som befinner sig i närheten. Ska du åka bort när du satt igång en damejeanne på det här sättet så ställ in den i badkaret eller duschen medan du är borta.

Klyftor i glasburk med vid öppning och tyngder i form av keramikskålar.

Jäsningen kommer igång efter 2-7 dagar genom att det börjar bubbla i behållarna. Processen tar ungefär 2 månader i normal rumstemperatur. Du kommer märka när processen avstannat och om du använder transparenta glasburkar kommer du se att klyftorna med tiden blir bleka och att det inte längre puttrar så där hemtrevligt i burkarna.

 

Steg 2 – framställa äppelcidervinäger

Du behöver:
Färdiga vinägermammor eller bottensats från Kung Markattas ofiltrerade äppelcidervinäger.
Glasburkar med vid öppning
Hävert och tratt
Karaffer

Gör så här: Nu är det dags att separera klyftorna från lagen. Häll klyftorna i en tygsil och tryck sönder dem och mosa dem lätt. Moset täpper ofta till hålen i tyget, man behöver därför dra med en slev försiktigt mot silens insida för att få ut så mycket vätska som möjligt. När all vätska är tillvaratagen är det dags att hälla upp den på stora glasburkar med så vida öppningar som möjligt, öppningen ska inte täppas till utan vara helt öppen i fortsättningen. Låt först vätskan stå ett dygn eller två så att den sedimenteras, dvs tunga partiklar sjunker till botten. Häll därefter försiktigt över vätskan till en ny behållare och häll bort den grumliga bottensatsen, den försvårar processen. Upprepa ifall ny bottensats skapas. När vätskan är näst intill genomskinlig är det dags att stjälpa i vinägermamman. Antingen har du tillgång till en mamma ( som du kanske sparat från fjolårets tillverkning eller fått av någon) eller så använder du den grumliga bottensatsen från en ofiltrerad vinäger.

Vinägermamma hos Farbror Grön
Vinägermamma

Den lilla slemmiga vännen som hänger på kanten är en mamma. Just den här mamman har uppstått spontant i en ganska liten vinägerflaska av egen härkomst, vilket ofta sker i egen vinäger efter ett par månader. Efter att man slurpat ner en sådan här liten vän eller det grumliga från en ofiltrerad vinäger tar det en till ett par veckor innan mamman kommit igång med att arbeta med alkoholen. Man ser att processen kommit igång genom att det bildas ett skinn på ytan som byggs på underifrån.

Skinnet, som med tiden blir till en tjock och geléaktig vinägermamma, blir så pass tung att den sjunker ner till botten. Inom kort bildas en ny mamma på ytan. Ett gäng sådana mammor kan skapas under en vinägerprocess.

När vinägermammorna arbetar som mest, låter vi burkarna stå lite i skym undan i skåpen ovanför kyl och frys. Då och då tittar vi till dem och smakar av vinägern för att avgöra om styrkan är lagom. Styrkan beror dels på hur mycket mammorna arbetat med alkoholen och dels på hur mycket vätskan har avdunstat. Det är svårt att säga exakt hur många dagar eller veckor det tar. Det bästa är att smaka sig fram och jämföra med en köpvinäger. Den egna vinägern blir nästan aldrig exakt så stark som en köpt vinäger, men vad gör väl det? Det är bara att ta lite extra av den.

När du vill börja använda vinägern häller du upp den i karaffer eller flaskor med hjälp av tratt och gärna en hävert eftersom bottensats och slemmiga vinägermammor gärna vill åka med. Mammorna läggs i glasburkar med lite socker och vinäger och förvaras i kylen till nästa vinägersäsong.

Vinägermamma

Försök att inte få med bottensatsen när du tappar ur din vinäger. Händer det så låt den stå i 1-2 dygn och gör om försöket.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

11 svar till ”Vi gör äppelcidervinäger klyftmetoden”

  1. Hej! Har gjort precis så här, jättespännane! En fråga- det har blivit ett tunt lager mögel högst upp i mina burkar, vad har gått snett? Bör jag slänga allt eller går det att rädda? Det har gått ca 1 vecka. Tack för hjälpen! /Frida

    1. Hej. Ta bort det och se till att äppelklyftorna ligger under sockerlagsytan, man kan behöva lägga på en extra tyngd. Lycka till.

      1. Hej!
        I dag silade jag av mina äpplen & det har nu gått exakt 1 mån+1 dag.
        Gjorde detta pga att det slutat bubbla helt & hållet i alla burkarna.
        Luktar misstänkt som ett helt bryggeri i huset men tror banne mig att jag är på rätt väg!😂😂
        Tack så mycket för allt ni delar!
        /Mia

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Härligt, har det gått bra sedan?

          Johannes

  2. Hej! Tusen tack för detta inlägg. Jag har med hjälp av det gjort mycket god vinäger. Det jag inte får ihop är tidsangivelserna. Här har jag fått läsa andra källor eller gå på känsla då jag läst kemi plus gjort en del andra fermenteringar. Den första jäsningen tog hemma hos mig absolut inte två månader, max två veckor men jag tyckte att bubblandet var över innan dess också. Den andra fasen, fermenteringen ska enligt vissa ta månader men här stämde min erfarenhet med era tidsangivelser dagar till veckor. Då hade jag ingen mamma eller bottensats men kung markattas ofiltrerade ÄCV. Även om vinägern smakar bra nu provar jag att låta den fortsätta lite till och ser om styrkan ökar. Hur som helst: stort tack för denna information 🙏

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Hej, det var den vinägern vi började med när vi skapade våra första mammor :). Ja jäsningen går nog lite snabbare ibland, tror vi tänkte att vi ville ha det riktigt stilla innan vi gick till nästa steg. Har blivit lite olika. Vi kanske borde skriva in mer att man får känna efter i sin egen process. Den blir bättre om den står ett tag tycker vi.

      / Johannes

  3. Går det att använda en kobuchamamma om man inte har tillgång till en äppelmamma?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi har inte testat men vi tycker att det låter spännade, vi skulle tycka att det vore intressant om du gör det och berättar hur det blev.

  4. Det har blivit en slemmig klump i en helt vanlig flaska rödvinsvinäger jag har hemma, går den att använda som mamma?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Skulle tro det, testa 🙂

  5. […] Läs mer: Vi gör äppelcidervinäger klyftmetoden […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *