Din varukorg är för närvarande tom!
Vi använder getingar
Då och då överträffar verkligheten dikten och i det här fallet är det verkligen så. Jag har ingen aning om hur en geting klarat av att överleva ända in i nov/december, men denna individ lyckades med att ta sig in i vårt hem när vi som allra minst anade det.
Det surrar i kaffeplantan
Medan jag satt och bloggade här om dagen hördes ett välbekant ljud. Ett diffust surrande från kaffeplantan som står till vänster om platsen där jag sitter och arbetar. Ni som lyssnat på podden ”Två odlare emellan” känner säkert till att jag är smått allergisk mot surrande ljud i och ikring en odling. Jag har särskilt svårt för män med maskiner i de odlingar där jag odlar. För mig betyder män med maskiner att någon växt kommer att dö genom någon slags mänsklig omedvetenheten handling. Det spelar egentligen inte någon roll om det är en lövblås, trimmer eller plogbil. Alla dessa maskiner har ställt till det i våra odlingar.
Välkomna gäster
Getingar däremot är välkomna gäster i våra odlingar. Vi upptäckte av en slump, 2014 uppe på takfarmen, att plantor till synes översållade med löss helt plötsligt var lusfria. Just de året hade vi kämpat med bladlössen i odlingskällaren och hör och häpna, gjort av med en liter T-sprit och tre liter gulsåpa och utan att bli av med lössen!
Men i juli samma år var plantorna som spökstäder och varendaste lus var borta. En kväll när jag var uppe och vattnade och för ett ögonblick fastnade med blicken i en vacker blåblommande rocotoplanta, såg jag det för första gången. Getingarna patrullerade våra chiliplantor och en del av dem käkade till och med bladlössen i flykten.
Året efter råkade en geting förirra sig in i vår odlingskällare i tillsammansodlingen och det blev samma resultat där. Getingen och fem stora chiliplantor levde i någon slags symbios och lössen uteblev, ja ända tills getingen dog. Då kunde kolonin blomstra igen och breda ut sig.
Det tog inte ens en sekund efter att jag upptäckte getingen inomhus innan jag visste vad jag skulle göra med den. Det var inte tal om att gå och hämta en flugsmälla. Här skulle det fångas geting så skonsamt det bara gick. Det är faktiskt första gången i mitt liv som jag fångat egna rovdjur på det här medvetna sättet för att placera ut i en odling.
Väl nere i källaren gav jag getingen friheten åter och jag kan sova lite bättre om nätterna nu när jag vet att det är någon som hjälper mig nere i odlingskällaren. Jag har hört den surra lite då och då men antar att dess dagar är räknade. Man får helt enkelt vara glad för det lilla.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vi använder getingar”
Fantastiskt, och du gjorde det enda rätta!
Lämna ett svar