Vem äter upp dina maskar?

Kopparormen äter en mask

Många är vi som värnar om våra maskar. Vi tillför organiskt material för att de ska trivas och arbeta med våra jordar och göra dem bättre. Plötsligt går det dock upp för mig varför kopparormarna alltid har sina bon i våra komposter.

Vi fick chansen i våras, under flera minuter, att fotografera en kopparorm som låg i rabatten under den blåa klematisen i skogsträdgården. Hon såg lite konstig ut för det stack ut något från hennes mun. Vid en närmare titt såg vi att hon låg och tuggade på en mask. Vi sprang in och hämtade kameran och satt på ett makroobjektiv och började fota och filma.

Vem äter dina maskar?

Välkommen till en närstudie av en av våra trädgårdars maskfiender. Kanske ville du inte veta det här? Försent, nu är det redan förstört. De där kopparormarna, som så många envisas med att berätta om att det är ödlor utan ben ( så knäppt att hela tiden berätta det), är inte bara de där gulliga trevliga ormarna som gör nytta i trädgården. De är tjuvar som snor dina maskar. Från och med nu kan du skylla på kopparormen när du gödslat för lite, vattnat för dåligt eller varit för oengagerad i trädgården.

Kopparormsbon

Jag har alltid tyckt att det varit lite näpet och gulligt att jag hittat kopparormsbon i våra komposter ( för er som är ormrädda, det kan krylla av dem ibland). När jag råkat störa ett kluster med ormar har jag försiktigt lagt tillbaka dem och bäddat med lite löv och torkat gräs och bett om förlåt. Nu tycker jag inte att det är lika gulligt längre men jag har inte utarbetat någon handlingsplan, jag vet inte riktigt var jag står. Jag tycker fortfarande att de är väldigt fina och sköna att hålla i och det skulle kännas så tarvligt att slå ihjäl dem.

Kopparorm som äter en mask.

Nästa vår innan det gröna tittat upp alltför mycket, titta då lite extra om det slingrar sig något kopparfärgat i dina odlingar. Kanske är det en orm som dammsuger din mark på maskar? Och glöm inte bort att kopparormen ofta bor i komposter eller i stora högar av organiskt material.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

7 svar till ”Vem äter upp dina maskar?”

 1. Profilbild för Agnetha Lindberg
  Agnetha Lindberg

  Var rädd om kopparsnoken
  Den bidrar till att äta upp insekter som skadar dina odlingar

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja den hjälper till. Men det var intressant att ta den på bar gärning!

 2. Den kanske äter mördarsniglar?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det vore ju härligt!

 3. Kopparormen är i själva verket en benlös ödla. Liksom ändra kräl- och groddjur i Sverige så är den fridlyst.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det där är en så märklig kommentar tycker jag. Varför vill vuxna människor stup i kvarten berätta att denna orm egentligen en ödla. Alla vet ju att det är så. Ja den verkar vara fridlyst.

   Johannes

 4. Profilbild för Gisela Asker
  Gisela Asker

  Hej då förstår jag varför jag hittade först en större orm och sen en liten bäbis tack för informationen 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *