Din varukorg är för närvarande tom!
Vem äter upp dina maskar?
Många är vi som värnar om våra maskar. Vi tillför organiskt material för att de ska trivas och arbeta med våra jordar och göra dem bättre. Plötsligt går det dock upp för mig varför kopparormarna alltid har sina bon i våra komposter.
Vi fick chansen i våras, under flera minuter, att fotografera en kopparorm som låg i rabatten under den blåa klematisen i skogsträdgården. Hon såg lite konstig ut för det stack ut något från hennes mun. Vid en närmare titt såg vi att hon låg och tuggade på en mask. Vi sprang in och hämtade kameran och satt på ett makroobjektiv och började fota och filma.
Vem äter dina maskar?
Välkommen till en närstudie av en av våra trädgårdars maskfiender. Kanske ville du inte veta det här? Försent, nu är det redan förstört. De där kopparormarna, som så många envisas med att berätta om att det är ödlor utan ben ( så knäppt att hela tiden berätta det), är inte bara de där gulliga trevliga ormarna som gör nytta i trädgården. De är tjuvar som snor dina maskar. Från och med nu kan du skylla på kopparormen när du gödslat för lite, vattnat för dåligt eller varit för oengagerad i trädgården.
Kopparormsbon
Jag har alltid tyckt att det varit lite näpet och gulligt att jag hittat kopparormsbon i våra komposter ( för er som är ormrädda, det kan krylla av dem ibland). När jag råkat störa ett kluster med ormar har jag försiktigt lagt tillbaka dem och bäddat med lite löv och torkat gräs och bett om förlåt. Nu tycker jag inte att det är lika gulligt längre men jag har inte utarbetat någon handlingsplan, jag vet inte riktigt var jag står. Jag tycker fortfarande att de är väldigt fina och sköna att hålla i och det skulle kännas så tarvligt att slå ihjäl dem.
Nästa vår innan det gröna tittat upp alltför mycket, titta då lite extra om det slingrar sig något kopparfärgat i dina odlingar. Kanske är det en orm som dammsuger din mark på maskar? Och glöm inte bort att kopparormen ofta bor i komposter eller i stora högar av organiskt material.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
9 svar till ”Vem äter upp dina maskar?”
Var rädd om kopparsnoken
Den bidrar till att äta upp insekter som skadar dina odlingarJa den hjälper till. Men det var intressant att ta den på bar gärning!
Den kanske äter mördarsniglar?
Det vore ju härligt!
Kopparormen är i själva verket en benlös ödla. Liksom ändra kräl- och groddjur i Sverige så är den fridlyst.
Det där är en så märklig kommentar tycker jag. Varför vill vuxna människor stup i kvarten berätta att denna orm egentligen en ödla. Alla vet ju att det är så. Ja den verkar vara fridlyst.
Johannes
Hej då förstår jag varför jag hittade först en större orm och sen en liten bäbis tack för informationen 😀
Hjälp! Jag har en sån som bor i mitt växthus. Och jag sk*ter i om den är snäll och ofarlig. Jag är livrädd. Hur blir jag av med den? Jag vågar knappt gå in i växthuset 😥
Om du har någon du kan be om hjälp så be dem att flytta ut kopparödlan. Annars om du rör i marken omkring där den är med dörren öppen så kommer den att slingra sig ut gissar jag. Om den ser ut att vara ”tjock” just nu så ska den ev. föda ungarna nu. De slingrar sig snabbt iväg.
Lämna ett svar