Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetarisk rotfruktsgryta med couscous och harissa

När jag var liten blev jag och min familj hembjudna till Asissa och Samira som lagade denna fantastiska gryta med tunisiskt ursprung. Vi blev som trollbundna och sedan dess har den lagats i mitt hem återkommande gånger genom åren. Nu har det blivit en favorit även i vår lilla familj. Den passar perfekt att göra i skördetid då det finns mycket rotfrukter i butikerna. Då blir grytan på sätt och vis en riktig höstgryta att värma sig med när frosten börjat komma. Lite extra hetta blir det med det Harissa-kryddade smöret som tillbehör.
Ingredienser
Grytan
1/2 rotselleri
3 morötter
5 potatisar
2 palsternackor
1-2 gula lökar
1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
smör
olivolja
1 msk socker
1- 2 msk spiskummin
1-2 msk mald koriander (andra kryddförslag finns längst ner på sidan)
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2-1 l vatten
500 g passerade tomater
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 citron
Harissasmör
50 g smör
någon tesked Harissa på burk
1 pressad vitlöksklyfta
couscous
Gör så här: Hacka alla rotfrukterna i mindre bitar typ tärningar. Fräs dessa rotfrukter i smör och olja utan att de tar färg i en stor gjutjärnsgryta eller i omgångar i stekpanna. Tillsätt den gula löken i bitar och fräs ytterligare någon minut. Lägg allt i en stor gjutjärnsgryta och fyll på med både
krossade- och passerade tomater, vatten, buljongtärningar, pressad vitlök och socker. Låt grytan koka upp och låt den småputtra på svag värme tills alla rotfrukter är mjuka, cirka 60 minuter. Grytan ska vara kryddig och smakrik, så man kan med fördel krydda efterhand, smaka av och krydda mer vid behov.
Under tiden grytan småputtrar kan Harissasmöret göras. Blanda ingredienserna med en gaffel och ställ in i kylskåpet innan serveringen. Smörblandningen kan användas genom att klicka över grytan på tallriken för att hotta upp grytan. Men också som kryddsmör på bröd. Ifall man tycker att det är för starkt på brödet, så bre först ett lager med vanligt bordssmör på brödet och sedan lite harissasmör.
När rotfrukterna är mjuka är det dags att tillsätta kikärtorna och pressad citron. Koka upp vatten till couscousen enligt förpackningen anvisningar. Smaksätt gärna couscousen med en klick olivolja och pressad citron och salt.
Servera grytan med couscousen och harissasmöret.
Gryta över?
– Grytan kan ätas på samma sätt som ovan i flera dagar. Tillsätt bara mer vatten innan dagens portion av grytan värms.
– Blanda i couscous i grytan och tillsätt mycket vatten och gör grytan till en soppa. Det var en vanlig ”dag nummer två”-rätt i Tunisien.
Tips!
Det finns fler kryddor att använda i grytan för att få den än mer mustig. I vår kryddhylla kan det finns kryddblandningar vi annars inte använder så ofta och då kan det vara bra att ha en kryddig gryta använda dessa kryddor i. Kryddor som kan passa är: Razelhanut, Zatar, Sumak, Harissa för att kvarhålla den nordafrikanska smaken. För en lite mer indisk karaktär kan man med fördel tillsätta lite Garam masala eller Korma.
Johannes Wättebäck
Våra senaste inlägg
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
10 svar till ”Vegetarisk rotfruktsgryta med couscous och harissa”
MMMMM, måste lagas, inklusive harissasmöret. Men vad är korma? Kan berätta att våra höns slaktades i morse. de är redan uppätna också, dock inte av mig. Men det känns lite högtidligt att ha blivit köttproducent.
lenaDet är inte lätt att vara tupp i en hönsflock i staden.
Korma är en indisk maträtt som inehåller yougurth och främst kryddorna koriander och spiskummin. Vår Kormakrydda är en kryddblandning som är köpt på "Lanka te och kryddor", som är Stockholms, ja kanske mellersta Sveriges bästa kryddaffär. Den ligger på Ringvägen 143 ganska nära södermannagatan. Den är verkligen värd ett besök. Sedan 10 år tillbaka så handlar vi de flesta av våra kryddor där. De är färska, smakrika och faktiskt billigare än de man finner i våra vanligaste livsmedelsaffärer. Utbudet är jättestort och så gör de egna kryddblandningar
Förlåt inte alla höns, utan bara tupparna. Allt annat vore barbariskt.
lenaVad är harissa och hur får man tag på det? 🙂
Harissa är en nordafrikansk kryddblandning som bla inehåller vitlök och chilipeppar. På andra bilden ser du burken som heter "Harissa Du cap bon", Ibland finns den också på tub. Du kan hitta den i välsorterade livsmedelsaffärer eller i livsmedelsaffärer som säljer Arabiska/ Afrikanska livsmedel.
Tack för svaret! 🙂 Och efersom jag nästan bor på Ringvågen ska jag kolla in den där spännande kryddaffären också 🙂
jag menar såklart ringvägen 🙂
Hej, nu hade jag tur som hamnade på er sida. Den verkar jättebra. Jag har lagt bokmärke på den på min dator. Jag brukar laga samma typ av mat så jag kommer att titta in här då och då för inspiration. Jag tycker om den här grytan men det måste vara rättika i den, den ger en speciell, riktig "Sahara" – kryddning åt hela rätten. Jag är säker på att ni kan odla rättika i er trädgård! Tack för fin blogg!
Tack och tack för tipset! Välkommen hit:) Vad spännande med rättika i grytan. Är det någon speciell sorts rättika? Färsk eller inlagd, rund eller avlång?
Lämna ett svar