Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!

Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är så, och det finns också sätt att få fart på tillväxten. Här delar vi med oss av våra erfarenheter.

Purjolökens långsamma start

Att odla purjolök är både roligt och gott – men också en riktig prövning i tålamod. Purjolök växer långsamt. Väldigt långsamt. På sommaren kan den mest likna gräslök eller späda salladslökar, medan resten av trädgården växer så det knakar. Vi har också stått där och undrat om det någonsin kommer att bli någon riktig purjo.

Men framåt hösten börjar det hända saker. Plantorna får kraft och börjar breda ut sig. Det är först då man tydligt ser att det faktiskt är purjolök man odlar. Är de fortfarande smala under senhösten brukar vi låta dem stå kvar över vintern. Då växer de till sig tidigt på våren och blir till härliga vårprimörer och försommarpurjolökar. Väntar man däremot för länge kan de börja blomma – inte lika goda att äta, men blomman är vacker och det går att ta frö från.

Näringen gör hela skillnaden

Vi har märkt att purjolök är en riktig näringsälskare. Utan tillräckligt med gödsel i jorden kommer plantorna aldrig att bli stora – oavsett hur länge vi väntar. Men även ljuset spelar en stor roll, som så många andra växter växer även purjolöken snabbare och blir kraftigare när nätterna är längre än under högsommaren.

Läs mer: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus

Så här gör vi vid plantering:

  • Vi grundgödslar ordentligt med mycket kompost och gödsel.
  • Om vi använder pelleterad köpegödsel, överdoserar vi gärna lite jämfört med anvisningarna.
  • Med naturgödsel, till exempel ko- eller hästgödsel, siktar vi på ungefär 3 kg per kvadratmeter.

Om du glömt att gödsla eller om du upplever att jorden verkar för näringsfattig, kan du försiktigt mylla ner mer gödsel mellan raderna och sedan vattna rejält så att näringen löser sig och når rötterna.

Extra näringskickar under säsongen

___________________________________

… fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

 

Vi som skriver artiklarna på farbrorgron.se heter Johannes Wätterbäck & Theres Lundén. Allt vi skriver om är baserat på våra egna upplevelser, erfarenheter, experiment och kunskaper. Det tar tid att skriva en artikel. Vi hoppas därför att du som besöker vår sida gärna vill stötta vårt arbete genom att betala för en Premium-prenumeration och därmed få tillgång till allt vårt material. Det finns flera alternativ att välja mellan.

Läs mer under knappen nedan.

Logga inMer om prenumerationer

Hälsningar Johannes & Theres

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *