Västeråsgurkan nr 1

Farbror Grön delar i samarbete med Västeråsgurkan AB ut ett gurkpris minst 4 gånger om året till en person, organisation eller ett företag som gjort något grönt och skönt för Västerås med omnejd.

Vårt första gurkpris, våren 2013 delas ut till Länsmuseichefen Carl-Magnus Gagge för arbetet med boken ”Berättelser från Västmanländska trädgårdar” där han är en av redaktörerna. Är man medlem i Västmanlands hembyggdsförbund så får man den gratis. Annars finns den att köpa på länsmuséet. Boken är en fantastisk karta över ett Västerås som många av oss ”nya” västeråsare inte hade känt till annars. Den berättar nya berättelser och den inspirerar till att skapa nya berättelser. I ett kapitel , skrivet av Ann Österberg, berättas historen om just gurkan som odlades i Västerås och som gett vår stad smeknamnet Gurkstaden.

Farbror Grön träffade Carl-Magnus Gagge en förmiddag på muséet för att dela ut en burk inlagd Västeråsgurka, en tomatstickling och ställa några frågor om boken och hur han ser på det gröna i Västerås.
Om du fick välja en person eller organisation som du verkligen önskar skulle läsa den här boken, vem eller vilka skulle det vara?
De människor som sysslar med samhällsplaneringen, stadsplaneringen.
Vilken kunskap av oväntat slag har uppdagats och vad i boken blev du mest förvånad av?
Jag blev berörd av kapitlet min barndoms trädgård, hur trädgårdarna såg ut och hade för funktion på 1930-talet. När odlandet var en viktig del av vardagen, av livet. Även partiet om skolan, nunnelunden och vad man kan åstakomma med odlandet i pedagogikens värld.
Hur tycker du att man skulle göra för att få Västerås grönare?
Först och främst är det viktigt att  perspektivet ett ”grönt Västerås” finns med i stadsplaneringen. Vi måste vårda de gröna ytor vi har och inte bebygga dem utan hålla dem öppna.
Vart i staden skulle du vilja se att det odlades på?
Den centrala delen av Västerås skulle vinna på att det odlades i den.
Hur tror du vi förhåller oss till odlandet i Västerås om 20 år?
Att vi vårdar de gröna ytor vi redan har att vi inte förtätat staden. Att odlandet kommer att få en större betydelse för oss människor.Odlandet gör att vi ser oss själva i nuet och konkret blir en del av verkligheten.
Några korta frågor:
Favoritväxt: Ulltistlar
Favoritblomma: Liljor
Favorit grönsak: Broccoli
Vilken grönsak förknippar du med Västerås?
Jag förknippar Västerås med gurka.
Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *