Din varukorg är för närvarande tom!
Varför har du dubbla pallkragar, Farbror Grön?

Ibland får vi frågor som vi helt enkelt inte kan svara på med endast en kort liten mening. Så är det med frågan om dubbla pallkragar.
Av någon märklig anledning har vi oftast odlat där marken varit oerhört hård eller stenig. I skogsträdgården är det stenar, stora som små, vart än man sätter ner spaden. Vid tillsammansodlingen i centrala Västerås är det en hårt packad lera under gräsmattan. På vår takterassodling fanns det av naturliga skäl inte heller ett underlag att gräva i.
Förutom pallkragar har vi också större odlingsbäddar som kan liknas vid friland. Men egentligen är det upphöjda bäddar eller grävda stora gropar som vi har fyllt med jordmaterial.

Bra jorddjup i dubbla pallkragar
För oss har det enklaste sättet att skapa en odling, varit att införskaffa pallkragar och ställa ovanpå marken där vi velat odla. Och för att kunna få till ett bra jorddjup har dubbla pallkragar fyllda med jord upp till kanten passat för alla våra olika slags växter.
Om man inte har ett grävbart underlag behöver man ha dubbla pallkragar för att jordmånen ska räcka till för rotfrukter som strävar neråt, men även för andra växter med ganska stora rotsystem. Har man underlag som man kan gräva i, kan det måhända gå bra med enkla pallkragar.

Dubbla pallkragar ger bra arbetshöjd
Med två pallkragar ovanpå varandra blir också odlingshöjden bra tycker vi. Då kan man sitta på kanten när man sår och rensar ogräs eller använda en pall. Vi har tagit för vana att placera pallkragarna ganska nära varandra så att man precis kan gå emellan dem men också placera en sittbräda mellan två pallkragar, mycket praktiskt. Särskilt när man ska så, plantera eller rensa ogräs.
Vi försöker också tänka att man enkelt ska kunna komma nära med en skottkärra, så på strategiska ställen är avståndet mellan vissa pallkragar lite längre.

Kontakt med marken är viktigt
Om vi kan, placerar vi pallkragarna direkt på marken så att jorden i pallkragarna har kontakt med marken och alla dess mikroorganismer. Ibland gräver vi bort grässvålen under pallkragarna och ibland lägger vi ett gäng tidningar eller wellpapp ovanpå. För oss är det superviktigt att maskar och andra kryp kommer till vår jord och tar sig an det organiska materialet som vi varje år tillsätter. Vi matar vår jord med tex kompost, ensilage och löv för att skapa en mullrik jord som behåller fukt och ger god struktur. Under vintern kan nedbrytarna ta sig ner i marken och leva vidare och när våren tinar upp jorden kan de komma tillbaka.
När vi odlade på takterassen ställde vi pallkragarna på pallar. För att jorden inte skulle ramla ner använde vi markduk som en barriär i botten mellan pallen och jorden. Till en jord som inte får någon kontakt med markens nedbrytare är det inte så stor idé att tillsätta så mycket organiskt material, eftersom nedbrytningsprocessen är ganska långsam. Vill man ändå få en lucker jord som behåller fukt, kan man tillsätta biokol.
Lästips: Biokol – vad är det?
Behöver man byta ut jorden i pallkragarna varje år?
Det behöver man inte göra, verkligen inte! Ser man bara till att tillsätta organiskt material eller biokol samt gödslar varje vår, kan jorden hålla sig bra under en mycket lång tid. Att gödsla är särdeles viktigt och det är vanligt att gödsla för lite. Har man brunnen gödsel från tex häst eller ko, bör man tillsätta 1,5-3 kg till en dubbel pallkrage. Vi använder oftast pelleterat gödsel och brukar ta 2-3 rejäla nävar pelleterat hönsgödsel och 2-3 rejäla nävar pelleterat grönsaksgödsel till en dubbel pallkrage.
Lästips: Odla i pallkrage – så får du till en bra jord och Så bygger du en hållbar jord från säck
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar