Din varukorg är för närvarande tom!
Våra bästa sallater
En sommar utan egenodlad sallat, är ingen riktig sommar. Här berättar jag om våra favoritsorter. Som barn växte jag upp ute på landet. Vår lilla villatomt angränsade till skogen i två riktningar. Ett rejält grönsaksland hade vi i bortre änden av trädgården, inte långt från en bäck. Mina föräldrar anlade trädgården efter att de byggt villan och tänkte sig att odla för sommarnjutning. Det jag minns mest är plocksallaten som prydde varje sommartallrik.
Min mamma experimenterade inte så särskilt mycket i sin odling och sallaten såg ut och smakade på samma sätt varje år. Bläddrar man i en frökatalog märker man dock att det finns en uppsjö av sallater i olika former, färger och smaker. När jag och Johannes har testat olika sallatssorter har vårt mål varit att hitta sorter som ger vackra frodiga blad och som inte blir det minsta beska. Alla sallatssorter går förr eller senare upp i blom eftersom de är ettåriga, men vi har kommit att uppskatta de sorter som tar lång tid på sig att börja blomma och de som trots blomning ändå behåller sin obeska smak.Vi vill gärna kunna ta egna fröer av sallat och därför ser vi till att de sorter vi odlar är sortäkta och inte korsade. Korsade sorter har beteckningen F1-hybrid. Eftersom vi har flera odlingar brukar vi välja att ha en sort på varje ställe, så att de inte korsas med varandra. När blomningen är över och fröna torkat, samlar vi våra fröer till nästkommande säsong. Om man inte vill försöka sig på att ta egna frön, går det bra att blanda olika slags sallatssorter i samma odling, även F1-hybrider om man så önskar.
Nedan kommer jag berätta om våra favoriter så här långt.
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Våra bästa sallater”
Tack för en fin och inspirerande blogg. Jag har små busktomater på alla fönsterbräden tack vare er och kunde skörda redan 1 maj :o) Det är så kul att höra om olika fröfavoriter och varför. Jag ska också prova little gem i år och har höga förväntningar. Köper aldrig sallad i affären men hemmaodlad är något annat. Tänkte höra om ni har något bra tips på örtvinegrett eller dressing för att liva upp salladen lite. De man köper är så goda men vill helst använda egna råvaror och utan skumma tillsatser så klart. /Maria
Tack för sorttips! Här hemma är det just Little Gem som är favoriten.
Tack för tipsen! Jag har fått en ny favorit i år: Plocksallaten 'Rekord' från Impecta. Den är krispig och har ingen beskhet alls. Kan skördas blad för blad eller som huvudsallat
[…] du läsa mer om sallat har vi ett inlägg om våra bästa sallater och vad det är för skillnad på ordet sallad och […]














Lämna ett svar